Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Visoko će imati svoje kandidate u Skupštini ZDK

altNa uzorku od 70% prebrojanih glasova za Skupštinu ZDK prema našim analizama Visoko će imati svoje predstavnike u kantonalnoj vlasti. Skupština ZDK broji 35 poslaničkih mjesta na koja pretenduje 12 gradova našeg kantona. Računica po kojoj se dobijaju imena onih koji bi mogli ući u Skupštinu ZDK je malo komplikovanija nego računica za Federalni Parlament. Da bi bilo koji kandidat uopšte ušao u priču o svom eventualnom mjestu u Skupštini ZDK na svom kontu mora imati 5% glasova od ukupnog broja koji je dobila lista njegove stranke. Na ovom nivou vlasti smisao poruke “Glasajmo Visočki” najmanje su shvatili i razumjeli glasači SDP-a jer su potpuno razvodnili svoje glasove. Tako recimo u ukupnom zbiru za ovaj nivo vlasti imaju 3.972, a Emir Imamagić visočki kandidat ostvario od tog broja samo 743 glasa!? Dok je SDA biračko tijelo u naredni krug unutarstanačkih prebrojavanja ubacilo sva četiri svoja kandidata, što im opet ne garantuje dobar rezultat. Teško je vjerovati da će svi proći, ali je objektivno očekivati da bi dva kandidata mogla ostvariti mandate, prvi je dr.Senad Karavdić koji je i sveukupni pobjednik liste Skupštine ZDK sa 2.161 – “visočkim glasom”, a drugi je Mirza Ganić sa 2026 – “visočkih glasova”.

Sad je pitanje koliko ova dva kandidata mogu “navući” glasova iz ostalih 11 gradova ZDK, naše pretpostavke su da bi to moglo biti na kraju sveukupno nekih cca.3.000 glasova koji bi se trebali nositi sa “izverziranim” zeničkim, tešanjskim i kakanjskim glasovima. I na ovom primjeru vidimo koliko je visočko biračko tijelo nedoraslo jer svaki SDA glas dat u Visokom bilo kome iz drugih 11 gradova kantona je kamen spoticanja visočkom kandidatu. Pametnom dosta, kretenima koji su u predizbornoj kampanji pisali kretenska saopštenja za javnost objašnjavajući kako je slogan našeg sajta “Glasajmo Visočki” jedan vid SDA izborne prevare, ovo je dokaz da su glupani koji će zbog svoje gluposti mjesta u Skupštini ZDK ustupiti prevashodno kandidatima iz Zenice, Tešnja i Kaknja.

Kad smo kod ostalih “visočkih” stranaka teoretske šanse da uđu u Skupštinu ZDK imaju još SBB, SBiH, NSRZB i BPS, ali to sve zavisi od zbira glasova i ostalih 11 gradova kantona, gdje birači nisu baš “pružene ruke” prema visočkim kandidatima, bez obzira što pripadaju istoj politčkoj opciji iz jednostavnog razloga što su pametniji od nadobudnih visočkih mahalaša bili oni sa sela ili iz centra čaršije! Smisao poruke “Glasajmo Visočki” da bi gledali Visočane u vlasti jednako nisu shvatili i oni iz najruralnijih dijelova kao i oni iz samog centra grada. Ako pogledamo poimenično one koji su prešli prag od 5% od broja glasova koje je dobila lista njihove stranke pravo da se nadaju do konačnog zbira glasova imajui iz SBB-a –  Meldina Ugarak (905 – visočkih glasova) i Husnija Mušinbegović (777 – visočkih glasova), SBiH – Mirzeta Džonlagić (675 – visočkih glasova) i Halim Pihljak (532 – visočka glasa), NSRZB – Edita Lepić, Adnan Hodžić (1.925 – visočkih glasova), BPS – Trako Senad (383 – visočka glasa).

Našom nezvaničnom računicom koja može sasvim malo odstupati Skupštinu ZDK od 35 poslaničlih mjesta činit će:

SDP – 12 poslanika

SDA – 9 poslasnika

SBB – 5 poslanika

HDZ – 2 poslanika

HSS-NHI – 1 poslanik

SBiH – 3 poslanika

NSRZB – 2 poslanika

BPS – 1 poslanik

Sva visočka glupost, pohlepa, infantilnost očituje se i na ovom glasačkom primjeru u kojem u praksi sa prethodnih izbora najviše glasova obično ide na poslanike iz Zenice jer su najmnogobrojnije biračko tijelo i u postizbornom inžinjeringu otprilike dobiju trećinu mjesta o bilo kojoj partiji da se radi. Zatim ide isforsirani i edukovani od Visokog puno pametniji Tešanj koji sa puno manjim brojem birača od Zenice čini drugi rad po jačini u Skupštinskim klupama, nakon toga tu su ujedinjeni Kakanjci, a ova sitna mala raja u koju spadamo svojom “visočkom školom” i mi dijeli mrvice koje ostanu iza ovih pametnih. Nije ni čudo za sredine kao što su Olovo, Breza, Vareš, Jelah koje sve i da apsolutno glasaju za samo jednu stranku ili kandidata nisu sigurni u uspjeh, zbog malog broja birača i nakaradnog izbornog zakona prema kojem ne mogu parirati većim gradovima koji osim broja birača imaju i zajedničke međustranačke interese koji ih dovode na funkcije. Ali je interesantno da uz Maglaj i Zavidoviće od kojih je Visoko veće i u odnosu na koje unosi veći procenat izbornog kolača na kraju nikad ne dobija ništa. Tako da i na ovim izborima se ponovila praksa sa prethodnih, politiku će voditi Zenica, Tešanj i Kakanj. Mi ćemo možda nekom slučajnošću dobiti neko smiješno i nevažno ministarstvo i iradi epizodnu političku, a razlog je samo jedan i vrijedi za sve stranke, ponajviše za SDA …. POJEDINCI PRODAJU INTERESE VISOKOG ZBOG VLASTITE GUZICE … nije ih teško prepoznati! Nakon ovih izbora su potpuno i dekodirani, oni su najveće zlo u političkom smislu grada u kojem je birač prisiljen svoje dostojanstvo prodati za 100KM po glasu jer mu dijete nema 1KM za školu i frižider mu je prazan, o ogrijevu da i ne pričamo. Visočki birači su gladni i željni osnovnog egzistencijalnog, zbog toga visočki interesi se lakše i prodaju od strane pojedinaca. Najočitiji primjer je SDA. I to nije samo u politicii, obratite pažnju i na posljednja dešavanja u Vispaku, priču o nekakvoj “višoj, visokoj i visočkoj” školi morate što prije baciti u WC šolju i pustiti vodu da ode što brže i dalje da ne stvara smutnju i lažnu sliku. Takvi poltroni i sluge Zeničana, Kakanjaca i Tešnjaka su na ovim izborima izdali sopstvenu stranku, a prije su pod okriljem bošnjaštva i te stranke prodavali i interese Visokog. Ovo važi za sve stranke, ali je najočitije u SDA. Jedina nam je nada da visočki SDP dobije neko značajnije ministarstvo na osnovu ostvarenog rezultata i tako nam osvjetla obraz nakon ovih izbora i pokuša sačuvati naše interese koje nismo znali odbraniti “glasanjam visočki”.

Na kraju evo i male ilustracije. Ako je recimo SDA pripalo 9 mandata na ovom uzorku od 70% izlaznih podataka u pravilu nakon zbrajanja glasova 3 idu u Zenicu, 3 u Tešanj, 2 u Kakanj, a jedan glas ide na 9 ostalih gradova gdje se ponizno nalazimo i mi. E to je stvarna slika Visokog od čije više, visoke i nekakve visočke škole je ostao samo “nam” …

Proudly powered by WordPress