Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Visoko u ZDK: Opet sluge ili ozbiljni politički partneri u raspodjeli vlasti!?

altJoš uvijek nema zvaničnih informacija o tome koliko je i da li je uopšte neki broj Visočana ušao u Federalni parlament, odnosno Kantonalnu skupštinu nakon izbora. Postoje razna nagađanja, spominju se kompezacione liste, a stranke već prave izvještaje o razlozima neuspjeha odnosno uspjeha nakon 03.10., gdje su Visočani kao biračko tijelo izrazili svoje mišljenje. Nakaradnost izbornog zakona, glasačka naivnost i nedisciplina izbacili su nas iz direktnog ulaska u Federalni parlament, čekamo tzv.”kompezacione” liste ili nogometnim žargonom rečeno “baraž”. Ista stvar je i po pitanju Predstavničkog doma državnog parlamenta gdje svoju sudbinu iščekuje Vahid Hećo. Kad smo kod Skupštine ZDK tu ćemo svakako imati svoje predstavnike koji će braniti boje Visokog i visočke interese, samo je pitanje koliko, i iz kojih stranaka. SDP i SDA su dvije najjače političke opcije u Kantonu, ove dvije stranke daju ukupno 20 od 35 poslaničkih mjesta i jedna i druga po 10 poslanika. Nova stranka SBB se pojavljuje sa 5 mjesta i tu očekujemo visočkog predstavnika, također u igri je i NSRZB koja će dati 3 poslanika, jedan će sigurno biti iz Visokog. SBiH koja je imala do ovih izbora 11 svojih poslanika u Skupštini ZDK od toga 2 iz Visokog, ovoga puta će imati samo četiri, i od toga nikog iz Visokog.

Nakon implementacije izbornih rezultata očekuje nas još jedna politička igra u ZDK, možda čak i interesantnija od one kojoj smo svjedočili 03.10. u kojoj smo pokazali svu svoju naivnost i nedoraslost kao biračko tijelo spram Zenice, Tešnja i Kaknja. Očekuje nas formiranje nove vlade i raspodjela ministarskih fotelja. Kako sada stvari stoje vjerovatno će premijera kantona, za promjenu, dati SDP, a na osnovu odličnog izbornog rezultata imat će i malo veću mogućnost izbora prilikom raspodjele vlasti. Ako se još i zvanično desi “crveno-zelena” koalicija na državnom nivou, bit će to brak iz interesa između SDA i SDP-a u kojem će mušku ulogu u bračnim obavezama obnašati SDP, pa je očekivati da će pokriti i malo ozbiljnija ministarska mjesta u ZDK. Visoko je do ovih izbora imalo dva svoja predstavnika (jedan je sigurno bio visočki, dok je uloga drugog bila upitna). Imali smo na ministarskim pozicijama Mirzetu Džonlagić iz SBiH i Aziza Brotliju iz SDA. Na osnovu ostvarenih rezultata, odličnog rezultata SDP-a i pomaka u broju glasova SDA u Visokom u odnosu na prije četiri godine, sasvim je realno očekivati da Visoko opet dobije minimalno dva ministarska mjesta. Ne treba zanemariti ni mogućnost da nešto naprave i SBB odnosno NSRZB, ali u varijanti nekih manje važnih ministarskih pozicija (kad kažem manje važnih mislim na one gdje nije skoncentrisan novac op.a).

Sad je pitanje koliko važnu ulogu na kantonalnom nivou imaju OO SDP-a i OO SDA Visoko. Predsjednici Kantonalnih odbora ovih stranaka nisu iz Visokog, SDP je posebno jak u Kaknju dok je Mirsad Zaimović također iz Kaknja i zadnjih deset godina obnaša funkciju predsjednika KO SDA ZDK, razvio je gotovo pa savršenu mrežu svojih podanika, a značajnu ulogu službovanja Njemu igraju i sluge iz interesa koje dolaze iz Visokog. Visoko je u ovoj priči raspodjele vlasti iz ugla SBiH bilo jako prije četiri godine kada je Vahid Hećo bukvalno mogao šta je htio, pa smo tako i dobili značajnije ministarstvo, Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u kojem je četiri godine radila Mirzeta Džonlagić. Međutim nakon izborne katastrofe samo posebni optimisti mogu očekivati da SBiH dobije nešto od postizbornog kolača u ZDK. Sa druge strane SDP se budi  i na krilima velikog  „come back-a“ očekuje raspodjelu vlasti, pitanje je samo hoće li visočki SDP u svemu tome igrati epizodnu ulogu. Zamoljen sam od ljudi iz OO SDP-a da zvanično ne objavljujem ništa, ali moje informacije kažu da će SDP dobiti jedno veoma važno ministarstvo iz kojeg se puno može uraditi za Visoko u naredne četiri godine. Kada je u pitanju OO SDA i tu se napokon rađa optimizam, nakon što su deset godina bili „hamali“ Mirsada Zaimovića i zadovoljavali se mrvicama, prije ovih izbora su napravili značajno unutrašnje „preformatiranje“, posložili su stvari malo drugačije i interese pojedinaca zamjenili opštim interesom Visokog. Veliku ulogu u svemu je odigrao predsjednik ove stranke Ahmet Kurspahić koji nije više želio biti sluga i nije želio male uloge za grad koji unosi veliki procenat glasova u ukupnoj izbornoj priči o SDA u Kantonu. Kurspahić je uz pomoć velikog dijela Izvršnog odbora i simpatizera stranke uspio napraviti hrabar iskorak, a birači su to i prepoznali pa SDA-u dali malo veći broj glasova nego prije četiri godine (svi kandidati su dobili duplo više glasova u odnosu na kandidate prije četiri godine op.a). Sad je pitanje ima li OO SDA Visoko snage za daljnje unutarstranačke  borbe na nivou kantona i ima li snage podaničku ulogu spram Mirsada Zaimovića, Zenice i Tešnja u kojoj je Visoko dobivalo mrvice zamjeniti ozbiljnom političkom ulogom u Kantonu u naredne četiri godine. Ukoliko se ostvari rezultat i tu Visoko može razmišljati o puno ozbiljnijem ministarstvu od onog ministarstva MUP-a koje nije bilo u stanju ni regularan tender dodijeliti firmi iz Visokog nego se neregularno taj posao dodijelio firmi iz Kreševa!?

Koliko smo politički zreli i koliko imamo jake kadrove unutar stranaka za koje smo glasali vidjet ćemo uskoro, najviše očekujemo od SDP-a i SDA, a potajno se nadamo uspjehu SBB-a i NSRZB, a sve to opet u interesu Visokog, protiv interesa pojedinca i protiv mazohističke potrebe nekih da službujemo drugima.

Proudly powered by WordPress