Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Glasali smo “Visočki”: I Hećo “popušio foru” za Državni Parlament jer SDA i SDP daju po dva kandidata

altVisoko je na proteklim izborima najmanje bilo zainteresovano za vlast u Predstavničkom domu državnog parlamenta. Pa tako  OO SDA i OO SBB-a uopšte nisu imali kandidate za ovaj nivo vlasti i na taj način otvorili put eventualno SBiH, SDP-u, NSRZB, BPS-u i LDS-u da naprave neki rezultat do kojeg, nakon juče objavljenih zvaničnih rezultata, očito nije došlo. Limo Jasminka iz visočkog SDP-a je dobila svega 4080 glasova što je manje za preko 11000 glasova od njenog “druga” iz SDP-a Mešić Mirsada koji je dobio najviše glasova. Pašić Suad – Paja je od svih visočkih kandidata za ovaj nivo vlasti dobio najviše glasova 6.058, ali to je također cca.5000 glasova manje od stranačke koleginice Terzić Sanje koja je dobila najviše glasova. Hadžijakupović Ferid iz visočkog BPS-a dobio je 720 glasova, 900 glasova manje od Balić Muhameda iz ove stranke koji je na prvom mjestu. Koalicija LDS/E-5 iz Visokog je ponudila Senada J. Hodovića koji je dobio svega 154 glasa, a poznati BH glumac Haris Burina nosilac liste ove stranke imao je svega 120 glasova više od Hodovića.

Visoko se nalazi u izbornoj jedinici 4 koja za Državni parlament daje najviše, šest kandidata za ovaj nivo vlasti. Izbornu jedinicu 4 čine dva kantona ZDK i SBK. Bez obzira na sve nadali smo se da bi ovdje rezultat mogao napraviti aktuelni ministar energetike Vahid Hećo iz SBiH, između ostalog bio je i nosilac liste. Istina, u okvirima svoje stranke ostvario je i najbolji rezultat od 5.314 glasova, a SBiH u ukupnom zbiru rezultata sa osvojenih 20.712 glasova je peta rangirana stranka u ovoj izbornoj jedinici i prema tome Hećo bi trebao ostvariti mandat. Međutim, način nakon unušenja rezultata u postizborne tabele na osnovu kojih se dijele mandati Hećo je zgubio mandat jer će SDA i SDP dobiti po dva mandata iz razloga što imaju tri puta više glasova od SBiH. SDP je ukupni pobjednik sa 68.360 glasova (3,3 puta više od SBiH), dok SDA ima 64.352 glasa (3,10 puta više od SBiH). Prema ovoj računici i Vahid Hećo je ostao kratkih rukava u raspodjeli vlasti kao jedan od “visočkih” kadrova koji je trebao braniti visočke interese na državnom nivou.

Dakle, prema svemu napisanom i analiziranom Izborna jedinica 4 kojoj pripada i Visoko dala je ove kandidate u Predstavnički dom državnog parlamenta:

1. Mešić Mirsad (SDP)

2. Zaimović – Uzunović Nermina (SDP)

3. Mehmedović Šemsudin (SDA)

4. Džaferović Šefik (SDA)

5. Bašić Adnan (SBB)

6. Lozančić Niko (HDZ)

Proudly powered by WordPress