Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

ZDK: Ured policijskog komesara povodom štrajka glađu Osmana Hasandića iz Visokog

altPovodom jučer započetog štrajka glađu Osmana Hasandića iz Visokog, ispred sjedišta Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), danas se saopćenjem za javnost oglasio i Ured policijskog komesara ZDK-a.

“Zbog počinjenog krivičnog djela ‘teška djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja’, Osman Hasandić je presudom Općinskog suda u Visokom osuđen na kaznu zatvora u trajanju od četiri (4) mjeseca. Nakon pravosnažnosti presude, Hasandiću je, u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima ZDK-a, prestao radni odnos u MUP-u ZDK. Članom 75. stav 1. tačka 5. Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK propisano je da ovlaštenom službenom licu prestaje radni odnos u slučaju kada pravosnažnom presudom bude osuđen za krivično djelo kaznom zatvora u bilo kojem vremenskom trajanju”, navodi se u saopćenju MUP-a ZDK.

U istom dalje stoji, kako je Općinski sud u Visokom donio presudu kojom se tužbeni zahtjev Osmana Hasandića, vezano za nezakonit prestanak radnog odnosa u MUP-u ZDK-a odbacuje u cjelosti.

“Osman Hasandić je i na rješenje Općinskog suda u Visokom podnio žalbu Kantonalnom sudu u Zenici, koji je donio presudu kojom se žalba odbija i presuda prvostepenog suda potvrđuje. Nakon toga Hasandić podnosi Apelaciju Ustavnom sudu BiH protiv presude Kantonalnog suda u Zenici, gdje je odlukom Ustavnog suda BiH odbačena apelacija Osmana Hasandića kao nedopuštena, i navedeno da je ista očigledno neosnovana”, saopćeno je iz Ureda policijskog komesara MUP-a ZDK.

(Fena)

Proudly powered by WordPress