Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Enes Ganić: Pritiscima da se proda “Bosnalijek” Mujezinović me gura u kriminal!

altFederalni premijer Mustafa Mujezinović uputio je jučer direktoru Agencije za privatizaciju u FBiH (APF) Enesu Ganiću pismo u kojem ponovo ultimativno traži da bude realizirana Odluka Federalne vlade o prodaji 19,25 posto dionica „Bosnalijeka“, vrijednih najmanje 30 miliona KM.

Mujezinović insistira da taj paket dionica kupi kompanija „Alvogen“.

Privatne odluke

Podsjećajući Ganića šta je govorio tokom rasprava na sjednicama Vlade FBiH, Mujezinović tvrdi da je Odlukom o načinu prodaje državnog kapitala u „Bosnalijeku“ od 14. aprila 2010. godine, Vlada zadužila APF da provede postupak prodaje državnog kapitala.

– Odluka Vlade FBiH, V broj: 273/2010 je na snazi i spremna je za realizaciju već sedam mjeseci. S tim u vezi, očekujem da ćete poduzeti potrebne aktivnosti i realizirati je u najboljem interesu Federacije BiH – naveo je Mujezinović.

U razgovoru za „Dnevni avaz“ Ganić kaže da nije dobio nikakve instrukcije Federalne vlade te da neće provoditi privatne odluke Mustafe Mujezinovića i njegove SDA. Napominje da su u pismu izneseni stavovi premijera Mujezinovića, a ne Federalne vlade.

– Stavovi Vlade FBiH potpuno su drugačiji od premijerovih. Ja sam dužan da provodim zakon i zaključke Vlade FBiH, a ne pojedinaca, pa makar to bio i premijer. To je, naravno, pritisak. Prvi put kada je u maju ove godine objavljena prodaja dionica, njihova cijena bila je 22,03 KM. Ta prodaja je propala. Sada je cijena 15 KM po dionici. Razlika između tih cijena veća je od šest miliona KM! Prodajom na kojoj se sada insistira ja bih napravio krivično djelo i oštetio državni kapital. Također, ako bi dionice bile prodate po ranije utvrđenoj najnižoj cijeni od 20,50 KM, oštetio bih kapital za tri miliona – kazao je Ganić za „Avaz“.

Prema Ganiću, ranija odluka o prodaji „Bosnalijeka“ nije bila provediva zbog sukoba Zakona o privatizaciji i Zakona o privrednim društvima, dok se Federalna vlada nije usaglasila o izmjenama te odluke. Iako to zahtijeva ranija Vladina odluka, Ministarstvo energije, industrije i rudarstva također se nikada nije izjasnilo o prijedlogu ugovora za prodaju državnih dionica. Ganić potcrtava da su neki ministri na posljednjoj sjednici Vlade FBiH jasno rekli da prodaje dionica ne bi smjelo biti u tehničkom mandatu, ali su ministri iz SDA, stranke Sulejmana Tihića, insistirali na prodaji po svaku cijenu. Prema direktoru APF-a, i to mnogo govori.

– Ovo je pritisak da se prodaja završi u tehničkom mandatu. APF smatra da to ne treba uraditi. Treba sačekati novi saziv Vlade, koji bi se trebao očitovati o tome želi li tu prodaju. Ili su ovdje u pitanju pojedinačni istupi Mujezinovića, koji želi prodaju izvršiti na brzu ruku, po cijenama ispod onih koje su ranije važile na tržištu – zaključuje Ganić.

Pravi se nevješt

Federalni dopremijer Gavrilo Grahovac kaže za „Avaz“ da se premijer očito pravi „nevješt kada mu to odgovara“ i podsjeća na sjednicu Vlade FBiH održanu 21. septembra.

– Premijer Mujezinović zaboravlja da je tada na sjednici Vlade predlagao da odluka na koju se on sada poziva i na koju poziva gospodina Ganića bude izmijenjena i poništen član koji obavezuje Agenciju da potpiše ugovor s kupcem. Budući da premijer tada nije imao podršku članova Vlade za takvu izmjenu odluke, stvar je odgođena, a odluka ovakva kakva je ne može se provesti – ističe Grahovac.

Zašto se premijeru žuri?

Grahovac iz Mujezinovićevog upornog insistiranja na prodaji putem berze zaključuje da „očigledno postoje neki drugi razlozi zbog kojih se premijeru žuri, a koji nisu poznati ni javnosti, a ni članovima Vlade“. Grahovac smatra da se u vezi s „Bosnalijekom“ ništa ne može rješavati dok to pitanje ponovo ne dođe na dnevni red sjednice Vlade, jer je većina ministara u septembru podržala stav da prodaja ne treba biti putem berze.

– Premijer ne poštuje Poslovnik o radu Vlade i smatra da on sam može upravljati Vladom. Kada naiđe na problem, onda priča da ga opstruiraju gubitnici, a jedini ko opstruira rad Vlade jeste premijer Mustafa Mujezinović – poručio je Grahovac.

(Dnevni Avaz)

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress