Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Audio-zapis afere ‘Reket’ iscurio u javnost: Poslušajte snimak SDP-ove ucjene Nihada Imamovića

altPolitički magazin ‘Crta’ BHT-a večeras je objavio snimak dijela razgovora u kojem SDP-ovi kadrovi traže mito od vlasnika ASA Holdinga, Nihada Imamovića, kako bi mogao nastaviti gradnju poslovno-stambenog centra na Alipašinom polju.

Podsjećanja radi, slučaj koji je uzdrmao čelništvo SDP-a početkom februara, ovih dana doživljava svoj epilog na sudu. Istraga koja je tada pokrenuta protiv predsjednika ove stranke Zlatka Lagumdžije, načelnika općine Novi Grad Damira Hadžića i direktora građevinske firme ‘Bitmir’ Huseina Hasibovića, iznijela je na vidjelo brojne činjenice u prilog tvrdnji Nihada Imamovića, direktora ASA Holdinga, da su mu čelni ljudi SDP-a tražili mito od 2,2 miliona KM kako bi mogao nastaviti radove na izgradnju stambeno-poslovnog centra na Alipašinom polju.

Prvoosumnjičeni u aferi ‘Reket’, Damir Hadžić i Husein Hasibović, te prvi čovjek SDP-a Zlatko Lagumdžija, u više navrata su u javnosti kategorički tvrdili da nikakve ucjene nije bilo i da je riječ o pokušajima da se SDP diskredituje pred predstojeće izbore. Međutim, u izvještaju Federalne uprave policije tada je navedeno da “postoji osnov sumnje da je Hadžić, nakon što investitori nisu dali traženi novac, prekoračio granice službenih ovlasti i uticao na neusvajanje izmjena Regulacijskoga plana”. Netom iza toga pokrenuta je istraga čiji epilog slijedi uskoro.

Snimak koji je večeras objavljen u političkom magazinu ‘Crta’ nedvojbeno ukazuje da je ucjene i te kako bilo, a na pravosudnim organima je da dokažu ostalo. Akteri telefonskog razgovora koji slijedi, prema informacijama koje su navedene u magazinu ‘Crta’, su Husein Hasibović ispred SDP-a i nepoznata osoba ispred investitora, odnosno ASA Holdinga (mada se iz razgovora naslućuje da se sa druge strane žice nalazio Nihad Imamović).

(www.depo.ba)

POSLUŠAJTE AUDIO!

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress