Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

RK Bosna kao kusur političkih zajebancija!

altMoj stav o rukometu je jasan i nisam kao svi ostali Visočani koji žive rukomet, ja sam od onih koji više vole jedan korner na stadionu Luke u utakmici NK Bosne protiv bilo koga, nego cijelu rukometnu utakmicu. Međutim rukomet je u Visokom sport broj jedan bez obzira što je nogomet najpopularniji, a aeromodelarstvo najtrofejnije. Ono što me ponukalo da napišem ovaj tekst jeste nedavno političko kurvanje SBiH na posljednjoj sjednici OV Visoko. Naime, odnedavni direktor Gimnazije u Visokom, a jedan od vijećnika SBiH Mirzet Hindija ni kriv ni dužan bio je žrtvovan u ime stranke kojoj pripada da postavlja bezvezna pitanja vezana za rukomet. I tako Mirzet Hindija kao provjereni sportski entuzijasta ni kriv ni dužan postavi pitanje čija svrha je jedino politička osveta davljenika koji se za slamku hvata usljed svoje razočaranosti izbornim neuspjehom. Jedan dio SBiH zanima gdje je 50.000KM koje je stranka odnosno Vahid Hećo “upumpao” u RK Bosna!?

E ovdje neke stvari moramo da razjasnimo! Prije svega taj novac nije dala Stranka Za BiH niti Vahid Hećo! Kada budu davali svoj privatni novac, stećen privatnim biznisom onda to pitanje i ima smisla, dok se daje novac poreznih obveznika onda to nema nikakvog smisla! Istina jeste da je Vahid Hećo, na osnovu pozicije na kojoj je bio, čovjek koji je najviše sredstava donio u Visoko kroz razne projekte i tu mu nema ravnog političara iz Visokog, za sve njih Hećo je tata. Ali je isto tako istina da Vahid Hećo i SBiH nikada ne bi imali pozicije koje su imali protekle četiri godine da nisu “razvalili” na pretprošlim izborima i ostvarili rezultat koji će teško više ikad iko ostvariti u Visokom.

Ako znamo da rukomet u Visokom ima Premijerligaški status sasvim je logično da se najviše novca i ulaže u taj sport i obaveza svakoga koga smo izabrali u više instance vlasti jeste da pokuša kroz razne projekte i razne načine donijeti novac u Visoko za taj sport. Ako znamo da u Kantonu Sarajevo, Željezničar i Sarajevo dobiju od Kantona po 400.000KM, ako znamo da FK Čelik u ZDK dobije približno isto, onda je sramota da RK Bosna Visoko koja pretenduje za jedno od prva tri mjesta koja vode u Regionalnu ligu slijedeće godine od istog tog Kanota dobije samo sramnih 9.000KM!?!? I to od ove sume 5.000KM ide za uplatu kotizacije za takmičenje! U ZDK postoje samo dva kluba koja se takmiče u elitnom rukometnom društvu, to su RK Bosna i RK Krivaja iz Zavidovića.

Ne trebamo ići tako daleko, imamo mi sličnu situaciju i u vlastitoj avliji. RK Bosna od Općine Visoko na godišnjem nivou dobije mizernih i smiješnih 10.000KM (tako je bilo u prošloj godini). Radi poređenje recimo NK Bosna Visoko dobija cca.7.500KM mjesečno od iste te Općine i takmiči se u nižem rangu takmičenja bez bilo kakvih ambicija, sa stadionom na koji ne plaća nikome nikakvu koncesiju. E sad će neki reći Općina je platila i 14.000KM za korištenje dvorane u kojoj trenira i igra utakmice RK Bosna, što je također tačno. Ali onda dolazimo u jednu nevjerovatnu apsurdnu situaciju i svojstvenu samo gradu u kojem jebe lud zbunjenog!

Općina Visoko je osnivač i KSC “Mladost” i RK Bosna. Dakle Općina je i jednoj i drugoj instituciji i otac i mati. Pitanje glasi, zašto bi RK Bosna uopšte plaćala dvoranu, ako znamo da su i dvorana i klub vlasništvo Općine i ako znamo da dvorana svakako ima godišnje grantove od Općine! Još apsurdnije zvuči problem sa grijanjem u dvorani koje je problem otkako postoji i dvorana. Firma “Visokogas” je nešto što je osnovala Općina, uložila silni novac u realizaciju tog projekta, svi mi prije agresije se odricali i davali nekakve doprinose za “Visokogas”. Još te niko ništa nije ni pitao, samo je na platnoj listi pisalo zajam za gasifikaciju Visokog! Kad je to sve tako, zašto dvorana uopšte plaća grijanje Visokogasu!? Jel to otac Općina iz cijele priče nema autoriteta da kaže Visokogasu na kraju godine umanji profit za cijenu grijanja KSC “Mladost”, a KSC-u “Mladost” da kaže od danas svi sportski klubovi u Visokom ima da treniraju i takmiče se džaba, jer je tako i u svim ostalim normalnim gradovima. Zašto bi dvorana plaćala grijanje Visokogasu, odnosno zašto bi sportski klubovi plaćali dvoranu, ako su svi u vlasništvu Općine!? To je isto da sad ja cijeli život ocu i materi plaćam struju i vodu, onda se postavlja pitanje koji ste me k**** i pravili!? Ili možda još bolja varijanta, dodijeliš dvoranu MSŠ “Hazim Šabanović” i onda problem grijanja postane Kantonalni problem jer su škole u nadležnosti kantona. Svakako ako se neko ozbiljnije zaviri u Općinski katastar tamo će vidjeti da je KSC “Mladost” formalno pravno u vlasništvu MSŠ “Hazim Šabanović”!

Sve u svemu sramotan je ovo odnos Visokog prema RK Bosna čak i u varijanti gdje bolji poznavaoci rukometa tvrde da bi u slučaju da se značajnije uloži novac poreznih obveznika u klub to značilo da bi se isti dao dvjema porodicama Sirćo i Handžić. Međutim postoji rješenje i za to, ali u varijanti kada je otac pravi i kada je glava kuće!

Proudly powered by WordPress