Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Privreda

PRIVREDA

U privrednoj strukturi općine Visoko karakteristično je istaći da su vodeće oblasti privrednog razvoja industrija i trgovina (podaci 1991.god). Pored intenzivnog razvoja industrije i trgovine, značajan doprinos u razvoju općine Visoko je dala poljoprivreda,građevinarstvo, zatim saobraćaj i zanatstvo.


IGM d.d. Visoko – vodeći proizvođač ciglarskih proizvoda i stiropora u BIH

Prije rata privreda je bila organizirana u 20 preduzeća od kojih su najveća “KTK“, “Vitex”, “Velepromet”, “Kovina”, “Vispak“, GP “Zvijezda”, “IGM“, “Asfaltgradnja” i druga u kojima se zapošljavalo preko 11.000 radnika. Od ukupnog broja zaposlenih 13.500, u privredi je bilo zaposleno 88%, u vanprivredi 7% i u individualnom sektoru 1,7%.


Industrijska zona – Vitex, KTK, Prevent GBR…

Agresijom na našu zemlju privredne aktivnosti odvijaju se otežano. Povećani su troškovi i koriste se postojeće zalihe sirovina i repromaterijala. Fizički obim proizvodnje ostvarivan je kako je to ratna situacija dozvoljavala. Asortiman roba je desetkovan i sveo se na one proizvode koji su od interesa , prije svega, Armije BIH. Uprkos teškim oštečenjima, koja se procjenjuju na oko 400 mil. DEM privredni kapaciteti su bili u funkciji i nijednog dana nisu obustavljali proizvodnju. Organizovanje industrijske proizvodnje i posebno poljoprivredne proizvodnje pomoglo je u preživljavanju stanovništva općine i šire regije i dalo ogroman doprinos u odbrani zemlje i općine.

NAZIV 1991.g
Industrija 51,0%
Trgovina 30%
Poljoprivreda 6,0%
Šumarstvo 0,4%
Građevinarstvo 4,0%
Saobraćaj 3,0%
Ugostiteljstvo i turizam 1,6%
Zanatstvo 3,0%
Komunalna djelatnost 0,4%
Teh. i poslovne usluge 0,3%
Proudly powered by WordPress