Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Intervju: Munib Alibegović, načelnik Opštine Visoko – U ovoj godini više je uloženo u gradsko područje

altNekadašnji član naše redakcije, danas urednik kablovske televizije “VI – NET” u Visokom i povremeni gost autor na www.visoko.co.ba, Neven Krajišnik, nedavno je razgovarao sa načelnikom Opštine Visoko, a sve za kantonalni list “Naša Riječ”. Intervju prenosimo u cijelosti.

Visoko je bilo poznato po tome da je budžet rastao iz godine u godinu, što je bilo zaista pohvalno. Međutim, u odnosu na protekle godine, budžet opštine Visoko za 2011. godinu, barem kada je njegov Nacrt u pitanju, je manji. Šta je razlog tome?

Budžet je u Nacrtu nešto niži u odnosu na prošlu godinu, međutim, opredijelili smo se da na prihodovnoj strani budemo strogi sami prema sebi. Cijenili smo da treba da postavimo jedan budžet koji bi imao realnu stranu kada je prihodovni dio u pitanju. Međutim, ono što se može reći u odnosu na protekle godine i budžete koje imamo u vrijeme recesije u protekle dvije godine, svakako je da smo svoj budžet na određeni način disciplinirali u više pravaca. Prije svega u pravcu negativne javne potrošnje, jer pozitivnu uspijevamo održati, te u pravcu investiranja, ukupnog razvoja i stvaljanja prioriteta kada je u pitanju budžet. Budžeti 2007. i 2008. godine su u sebi imali jedan brz rast, prije svega zbog uvođenja PDV-a, koji se pokazao veoma efektnim u prvom periodu uvođenja. Prošle godine smo putem kredita uspjeli da zadržimo naš tempo godišnjeg povećanja za 10 posto kada je ukupan rast razvoja u pitanju. Ove godine ćemo to pokušati nadomjestiti možda prodajom određenog zemljišta u gradskom području, čija je prodaja već ranije planirana. Kada bi se napravila jedna ozbiljna ekonomska analiza onoga što se smatra razvojnim dijelom budžeta i održavanja ukupnih funkcija javnog života na području opštine, je da bez obzira na smanjenje budžeta, mi u tom efektivnom dijelu postižemo slične rezultate.

U 2010. godini je u Visokom započeto i realizovano mnoštvo projekata. Trenutno je u fazi realizacije njih čak 12. Da li ste zadovoljni dinamikom tih radova?

Toliki broj projekata je posljedica naše široke otvorenosti kroz protekle godine. Ostvareno je mnogo aplikacija kada je infrastruktura u pitanju, ali i odnos sa NVO-om. Kada bi se uzeli i neki manji projekti iz mjesnih zajednica, ovaj broj od 12 projekata bio bi skoro duplo veći. Svakako, kada se široko otvorite i vodite dosta poslova, a nemate efikasnost u brzom djelovanju kada je u pitanju plaćanje i završavanje projekata, dešava se da neki projekti traju duže i da ih radimo fazno. Pošto smo u jednom periodu imali dosta direktnih ulaganja u projekte, desilo se da je u tom trenutku skoro cijeli grad bio prerovljen i ono u čemu nisam donekle zadovoljan jeste intenzitet vraćanja u prvobitno stanje. Ipak, cijenim da radimo onokoliko koliko možemo i da sve ide svojom dinamikom.

NE POŠTUJU SE ODLUKE NAŠEG OPŠTINSKOG VIJEĆA

Upravo je Opština Visoko imala određenih problema sa višim instancama vlasti koje nisu u potpunosti pratile te radove, barem kada je finansijska podrška u pitanju?

Da, to je činjenica. Mi imamo situaciju da nam prihod koji pripada lokalnim zajednicama nije dobro raspoređen sa nivoa indirektnih poreza i to je ono na čemu Savez opština i gradova pokušava da napravi određene izmjene u vezi pripadnosti prihoda. Jer imamo situacija da nam ono što treba da realizuje lokalna zajednica, nema svoju nadležnost i onda se dosta tih projekata odobrava putem određenih grantova i aplikacija koje dolaze na federalni i kantonalni nivo, a oni nažalost neće da poštuju naše planove, planove Opštinskog vijeća i Opštine Visoko. Mi smo ove godine imali problem i sa kapitalnim ulaganjima Vlade ZDK-a, gdje ono što smo utvrdili na OV Visoko i poslali kao aplikaciju za projekte, nije prihvatano od strane koalicionih partnera te nam je vraćano nekoliko puta na doradu i usaglašavanje. Zbog toga je odluka o sredstvima za opštinu Visoko kasnila i zbog toga tek u novembru imamo potpisivanje ugovora za 2010. godinu.

Ono što je postalo primjetno u ovoj godini je ne baš sjajan odnos selo-grad u Visokom. Mnogi vas kritikuju da mnogo više pomažete sela, ali i sa druge strane vas napadaju zbog kako kažu “ulaganja novca samo u gradsko područje”?

Moram biti iskren i reći da se desilo nešto veće ulaganje u grad ove godine, upravo zbog investicija koje smo imali za radove u gradskom dijelu. Vjerovatno su to ljudi primjetili, pa je odatle nastalo to mišljenje da se selo zanemarilo. No trebam naglasiti da ćemo mi nastaviti da rješavamo saobraćajne pristupe gradu iz oba pravca, ali i pokušati da riješimo problem saobraćaja kroz uže gradsko jezgro, jer je nedopustivo da se sav teški saobraćaj odvija kroz grad. Također, one projekte koje smo zacrtali, a vezani su za vangradske sredine smo uglavnom realizovali, tako da se trudimo da djelujemo onoliko koliko možemo. Timovi sa kojima pravimo planove o godišnjim radovima nemaju problema kada je eventualni odnos selo-grad u pitanju i mislim da tu dobro balansiramo.

Vrijeme je bajramskih praznika. Prije nekoliko godina je u Visokom donesena odluka o ukrašavanju glavnih ulica tokom vjerskih praznika, no sem Bajrama i Nove godine, ukrašavanja za druge praznike nema. Zašto?

Prije smo imali običaj da u jednom kontinuitetu obilježavamo sve praznike, jer su oni bili blizu jedan drugog, pa je tako grad bio okićen tokom bajramskih praznika, katoličkog Božića, Nove godine, te pravoslavnog Božića i Nove godine. No kako Bajrami nisu fiksirani, nego se miču iz godine u godinu i kićenje je poremećemo. Što se tiče banera koji se postavljaju, mi smo se dogovorili sa Islamskom zajednicom da ih oni postavljaju, a za ostale vjerske praznike još uvijek nismo sigurni da li će baneri biti postavljeni, jer smo htjeli da vjerske zajednice to rade.

 

(Razgovarao, Neven Krajišnik)

Proudly powered by WordPress