Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Više od polovine današnjeg prometa na Sarajevskoj berzi otpada na Vispak

altDanašnji promet na Sarajevskoj berzi iznosi 529.760 KM. Više od polovine prometa (348.698 KM) otpada na trgovinu dionicama Vispak d.d. Sarajevo (SASE: VSPKR). Na kotaciji obveznica se trgovalo smanjenim intezitetom, tako da je promet iznosio 92.299 KM, a najtrgovanije su bile obveznice ratnih potraživanja serije E ( SASE: FBIHK1E) čiji je promet iznosio 39.963 KM. Sva tri indeksa su u plusu. BIFX je  porastao 0,78%, SASX-10 0,16%, dok je SASX-30 svoju vrijednost povećao simoličnih 0,02%.

Od šest trgovanih emitenata koji ulaze u sastav SASX-10, bez promjene cijene trgovano je  dionicama Fabrike duhana Sarajevo ( SASE: FDSSR), IK banke (SASE: IKBZRK2) i RMU Banovići (SASE: RMUBR). Dionice dva emitenta su bila u plusu, od kojih su najveći rast cijene (1,00%)  ostavrile dionice sarajevske Elektroprivrede (SASE: JPESR), a dionicama Bosnalijeka (SASE: BSNLR) se trgovalo po cijeni većoj za 0,64% od prethodne trgovine. Jedini pad vrijednosti zabilježile su dionice BH telecoma (SASE: BHTSR) koje su izgubile 0,54% svoje vrijednosti.

Na kotaciji fondova trgovano je sa samo dva emitenta. Dionicama Big investicione grupe (SASE: BIGFRK3) se trgovalo po cijeni većoj za 3,85% u odnosu na prethodnu trgovinu, dok je trgovina dionicama MI Group (SASE: MIGFRK2) odvijala po 0,27% manjoj cijeni u odnosu na jučerašnju.

(Autor/izvor: Aida Karić)

 

Proudly powered by WordPress