Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ratni zločini u Visokom: Specijal “60 minuta” – Ravna linija smrti

altU posljednjem izdanju političkog magazina “60 Minuta” emitovanog 22.11.2010.godine u programu Federalne Televizije autor Damir Kaletović obrađujući temu ratnih zločina u Srednjoj Bosni dijelom se zaustavio i u Visokom. U specijalu pod nazivom “Ravna linija smrti” Kaletović je razgovarao sa osuđenim ratnim zločincem Nisetom Ramićem koji na početku razgovora kaže da je priznao zločin i da mu je savjest čista. Međutim Ramić ističe da su naredbodavci zločina koje je on počinio na slobodi. Govoreći o Visokom i ratnim zločinima Ramić tvrdi da su se oni počeli dešavati sa pojavom islamizacije Armije BiH i dolaskom stranih boraca, a za sebe kaže da je bio pratilac Hasana Čengića i mali kotač u velikoj mašineriji. U istraživanju 60 Minuta kaže se da su prvi zločini nad srbima u Visokom počinjeni u junu mjesecu 1992 godine. Na snimku je prikazan i Zoran Damjanović, preživjeli visočki srbin na kojeg je Ramić pucao 1992 godine, i pogodio ga sa tri metka. Damjanović  je preživio i kasnije se pojavio kao svjedok na Sudu BiH u slučaju Niseta Ramića. Interesantno je da su Niset Ramić i Zoran Damjanović na Sudu direktno razgovarali, a Ramić je čak iskoristio priliku da Damjanoviću čestita Božić i neposredno mu se izvini što mu je ubio oca i majku, na što je Zoran Damjanović rekao – Hvala!?

Nakon istraživačke priče Damira Kaletovića saznali smo i dijelove tamne strane odbrane države od agresije. Saznali smo i da je sadašnji novinar FTV, Amarildo Gutić, bio snimatelj akcije u Zimči 1992 godine, kao što smo saznali i da su Fahrija Karkin i Izet Baždarević navodno Ramića nagovarali da odustane od nekih svjedoka, obzirom da je Niset Ramić u svojim javnim istupima i na Sudu otvoreno prozivao neke “važne” Visočane koji se danas nalaze na javnim funkcijama. Prema iskazu Niseta Ramića, koji izdržava tridesetogodišnju zatvorsku kaznu, u Visokom je ubijeno 90 pripadnika pravoslavne vjeroispovjesti.

Na kraju dijela priče “Ravna linija smrti” iz Visokog, Niset Ramić kao poruku gledaocima kaže: “Došlo je vrijeme istine” i na taj način objašnjava svoj javni istup u kojem najotvorenije priča o zločinima u Visokom za vrijeme agresije na BiH.

Kompletnu istraživačku priču Damira Kaletovića o ratnim zločinima u Srednjoj Bosni pod nazivom “Ravna linija smrti” možete pogledati na ovom linku:

http://www.rtvfbih.ba/loc/template.wbsp?wbf_id=10&section=tve&parentID=2

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress