Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Pojava bruceloze među životinjama u ZDK značajno smanjena u ovoj godini

altMinistarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK vrši planiranje, organizovanje i preduzimanje mjera za suzbijanje i iskorjenjivanje zaraznih bolesti životinja na terotoriji ovog kantona.

– Sačinjeni program za ovu godinu je realizovan,izjavila je za RTV Zenica ministrica Mirzeta Džonlagić, navodeći da su za sektor veterinarstva sredstva u iznosu od 154.700 KM bila obezbijeđena  budžetom ZDK. Prema Izvještaju o zdravstvenom stanju životinja na području ovog kantona u tekućoj godini, kojeg je kantonalna Vlada prihvatila na posljednjoj sjednici, u prva tri kvartala na brucelozu ispitano je 4.556 ovaca, koza, goveda i svinja, od čega je samo 11 životinja bilo seropozitivnih, te su neškodljivo uklonjene.

– Ovim se pojava bruzeloze na prostoru našeg kantona, zabilježena u većem obimu 2008. godine, značajno smanjila, istakla je Mirzeta Džonlagić, kantonalna ministrica za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, dodajući da se mjere masovne vakcinacije ovaca i koza protiv ove zarazne bolesti, a u cilju njenog sprječavanja, i dalje  provode u kontinuitetu.

Proudly powered by WordPress