Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Raste vodostaj rijeka i potoka na području općine Visoko

altVodostaj rijeka na području Kantona je i dalje visok. Vodostaja rijeke Bosne, mjeren u 10,30 sati iznosi 380 cm, što znači da se ustabilio i nema daljnjeg rasta. Na osnovu informacija Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite Sarajevo, vodostaj rijeke Bosne je u fazi stagnacije.Rijeka Bosna u svom srednjem toku na području grada Zenica se dijelom izlila iz svog korita, kao i na područjima općina Kakanj i Visoko, ali ne ugrožava stambene objekte i druga materijalna dobra. Voda se izlila na obradive i neobradive površine uz rijeku Bosnu. Kiša i dalje pada na cjelokupnom području Kantona sa povremenim prekidima.

 Prema izvještaju Operativnog centra civilne zaštite Visoko na području općine, vodostaji rijeka Bosne i Fojnice, kao i njihovih pritoka, Gračanićka rijeka, Radovljanka, Krljušica, Zimačnica, Muhašinovićki potok i Biskupički potok je u porastu. Pripadnici civilne zaštite su obišli teritoriju općine Visoko i na kritičnim mjestima postavili markere kako bi se pratio rast vodostaja rijeka. U mjestu Gornje Moštre, došlo je do izlijevanja rijeke Bosne na dva mjesta, gdje je odnijela dio oranice zasijane pšenicom. Takođe, u mjestu Okolišće, rijeka Bosna je probila obalu i ugrzila zasijane površine i dvije farme pilića. Nekoliko voćnaka je pod vodom u Gornjem Moštru i Dobrinju, gdje se nalazi „Agrokopov“ voćnjak, kao i u mjestu Seoči, gdje se nalazi voćnjak „Albeks-grup” – izjavio je za Visoko.co.baDragan Božičković pomoćnik načelnika općine Visoko u službi Civilne zaštite.

Podvožnjak u mjestu Seoči je pod vodom i saobraćaj je prekinut. Pripadnici civilne zaštite i Profesionalne vatrogasne jedinice su u pripravnosti za eventualnu evakuaciju i spašavanje ljudi i materijalnih dobara.

Na područjima općina, Breza, Doboj-Jug, Maglaj, Olovo, Tešanj, Vareš, Usora, Zavidovići i Žepče, a na osnovu izvještaja, koje smo dobili od istih, vodostaji rijeka su znatnije porasli, ali za sada ne predstavlaju opasnost za ljude i materijalna dobra.

Proudly powered by WordPress