Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Prof. dr Esad Duraković održao predavanje u Medresi Osman ef Redžović

altMedresa Osman ef Redžović ugostila je istaknutog arabistu, akademika i predavača Esada Durakovića koji je u amfiteatru čajengradske medrese održao vrlo posjećeno predavanje.

Izražavajući radost što je ovaj značajni akademik posjetio medresu, director ove obrazovne institucije Džemal Salihspahić je za Visoko.co.ba izjavio:

“Mi smo svi sretni i neizmjerno zahvalni prof. Durakoviću što je našao vremena i posjetio našu ustanovu. Povod za njegovo gostovanje je naša želja da povremeno pozivamo naše istaknute intelektualce u goste, da naši učenici čuju i osjete jednu blagu naučnu riječ te na taj način prošire svoj dijapazon. U našem lijepom amfiteatru su do sada gostovali mnogi profesori i akademici, pa želimo da nastavimo tu našu praksu.”

“Jedan od povoda moje posjete i predavanjam ovdje jeste i činjenica da sam ja svršenik medrese i upravo tu sam kročio na svoju životnu i naučničku stazu. Pošto je moj životni vijek, kako ja to volim reći, oko ikindije, odnosno nalazi se pri kraju horizonta, onda je prirodno da se vratim medresi. Život je inače jedna eliptična putanja koju čovjek obično završi tamo odakle je i počeo. Ja se sa radošću vraćam u medresu, kao što se vraćam i u neke druge bh. medrese, jer smatram da je to moj duhovni zavičaj.” – istakao je prof. Esad Duraković.

“O radu svih medresa, uključujući i ovu u Gračanici znam mnogo iz jedne specifične pozicije, kao profesor arapskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, gdje sam u prilici da radim sa studentima koji su završili medrese u našoj zemlji. Tu sam u mogućnosti i da poredim znanje učenika određenih medresa. O visočkoj medresi zaista imam pozitivno mišljenje i volio bih da imam što više studenata iz ove ustanove.”

Akademik Esad Duraković, rođen 1948. godine u Glavicama kod Bugojna, nakon završene medrese u Sarajevu, diplomirao je orijentalistiku na Filološkom fakultetu u Beogradu, 1972. godine.

Na matičnom fakultetu je magistrirao 1976., a 1982. godine i doktorirao, tezom iz arapske književnosti.

Punih 12 godina, od 1976. do 1988. godine, profesor Duraković proveo je u raznim nastavničkim zvanjima na Filozofskom fakultetu u Prištini, objavljujući zapažene naučne radove, i prevodeći kapitalna djela arapske nauke i kulture.

Danas je redovni profesor i šef Katedre za arapski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Jedan od najznačanijih arabista današnjice, dobitnik posebne nagrade UNESCO-a za arabistu godine,

Profesor Esad Duraković je svoj opus ostvario u dva područja – prevodilaštvu i originalnom naučnom radu.

Uz desetine pojedinačnih studija, njegovi najznačajniji znanstveni radovi objavljeni su u tri knjige:

– Prolegomena za historiju književnosti orijentalno-islamskog kruga,

– Poetika stare arapske književnosti, i

– Orijentologija – univerzum sakralnoga teksta, djelo koje pobuđuje iznimnu pažnju u međunarodnim stručnim i naučnim krugovima.

O razmjerama njegove profesionalne ekspertnosti referiraju već i sami naslovi kapitalnih djela arapske literature i filozofije, što ih je preveo na naš jezik: To su:

– Kur`an, Hiljadu i jedna noć, te Muallaqe – sedam zlatnih arabljanskih oda, djelo kojim je stekao izniman ugled u zemljama arapskog kulturnog kruga.

Internacionalni žiri mu je 2003-će godine, u konkurenciji desetina institucija i pojedinaca, jednoglasno dodijelio UNESCO-vu nagradu za najboljeg arabistu u svijetu.

Proudly powered by WordPress