Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Visočani Suad i Muhamed Pašić na novom albumu Mostar Sevdah Reuniona

altNajnoviji album Mostar Sevdah Reuniona slušaoci Radija Q mogli su preslušati prije dva dana. Radi se o albumu jedne od dvije postave ovog benda koji se odlučio na snimanje albuma u studiju Javnog servisa BiH. Poseban kuriozitet u stvaranju ovog albuma jeste pojavljivanje dvojice Visočana koji su svirali bas odnosno sax i klarinet dionice. Riječ je o Suadu Pašiću Paji i njegovom sinu Muhamedu Pašiću Hami. Iako već nekoliko godina zajedno sa ostatkom benda nastupaju uživo širom Evrope, Pašići su evo doživjeli da se nađu i na najnovijem studijskom izdanju ovog benda koji je u zadnjih deset godina proslavio autohtonu bosansku pjesmu sevdalinku na svim kontinentima. Ovaj album za razliku od prethodnih ima malo drugačiji stil za koji je najviše zaslužan gitarista Muris Varajić, a kao gosti na albumu redom se pojavljuju Halid Bešlić, Mladen Vojičić Tifa, Željko Samardžić, Hasiba Agić, Arif Alajbegović.

Halid Bešlić je otpjevao “Dvore gradi Komadina Mujo”, nakon Teške Industrije i njihove verzije niko se nije usudio više obrađivati “Haj kolika je Jahorina planina” na ovom albumu to je odlično otpjevao Tifa uz veoma interesantan aranžman, rođenog Mostarca Željka Samardžića imamo priliku čuti kako pjeva sevdalinku u “Duni vjetre malo sa Neretve” dok je jedini ženski vokal na albumu u pjesmi “Negdje u daljine” i djelo je Hasibe Agić. “Ah što ćemo ljubav kriti” je u izvedbi “Arifa Alajbegovića”, a Muris Varajić čiji se uticaj aranžerski osjeti na cijelom albumu otpjevao je “Jutros mi je ruža procvjetala”. Naravno, album je nezamisliv bez Neđe Kovačevića i Ilijaza Delića sa čijim likom mnogi i poistovjećuju Mostar Sevdah Reunion.

Na kraju preporuka za ljubitelje sevdalinke i kolekcionare je da ovaj album svakako treba imati i konstatacija da je prava šteta da se i ovaj bend podijelio u dvije različite interesne grupe kao što od 1992 pokušavaju i Mostar da podijele.

Proudly powered by WordPress