Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Prekinuta praksa bivših direktora da zaposlenike imenuje Školski odbor Gimnazije Visoko

altTragom informacije o poništavanju jednog i raspisivanju drugog konkursa za radno mjesto ložača u visočkoj Gimnaziji, razgovarali smo sa direktorom ove obrazovne institucije Mirzetom Hindijom. On je u izjavi za Visoko.co.ba rekao da je za ovo radno mjesto  prvi konkurs  raspisan je 21. oktobra 2010.g. i prema praksi bivših direktora ove ustanove ovakve odluke je donosio Školski odbor što nije bilo u skladu sa Zakonom o srednjoj školi i pravilima ove škole.

„ Kršenje Zakona i pravilnika je potvrdio i inspektor koji je došao po prvoj odluci da se na mjesto ložača po prvom konkursu primi  Muhedin Mirsad koji je bio treći na rang listi. Znači nije ispoštovan model kriterija. U rješenju koje je izdano 01.11, 2010.g. od strane inspekcije Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta  ZDK,  zabranjuje  se izvršenje odluke Školskog odbora ove ustanove o prijemu Muhedin Mirsada na radno mjesto ložač – na neodređeno vrijeme“ – pojasnio je za Visoko.co.ba direktor Hindija.

Mirzet Hindija je prihvatio savjet nadležnog inspektora i poništio prvi i raspisao drugi konkurs.

„ U drugom smo se konkursu držali slova zakona iz člana 149 Pravilnika Gimanzije u kojem stoji da direktor obrazovne ustanove prima i imenuje zaposlenike. Upravo  prije neki dan ova je procedura završena i na mjesto ložača na neodređeno vrijeme primljen je Trako Midhat koji je imao najviše bodova po modelu kriterija“ – istakao je Hindija navodeći da se u ovom slučaju, nakon početne greške, radilo transparentno i u skladu sa zakonom i pravilnikom Gimnazije Visoko.

Proudly powered by WordPress