Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Žena kao lider”: Živimo u stereotipnom društvu u kojem pozicije muškarca i žene nisu iste

altO tome kako bh žene doprinose  razvoju društva razgovarale su učesnice okruglog stola o temi „Žene kao lideri“ koji je organizovalo Udruženje „Damar Omladine“ Visoko. Pokušalo se dati odgovor na pitanje: Da li bh društvo prihvata ženu kao lidera?

Među gošćama, brojnim prosvjetnim radnicama, političkim aktivisticama, stiudenticama i učenicama bila je i Dženana Alađuz direktorica Udruženja INFOHOUSE koje je ove godine radilo na  izbornom projektu “101 razlog zašto glasati za ženu”.

Ističući kao pozicije muškaraca i žena u BiH sigurno nisu iste te da živimo u stereotipnom društvu Dženana Alađuz naglašava i inertnost većine ženske populacije.

alt„Najlakše je biti uz kuhinju i onda kukati kad je dnevnik ili Bakirovih 60. minuta kako ništa ne valja, a zapravo bi se trebalo potruditi i žrtvovati dio svoje privatnosti i uložiti za naše i bolje sutra naše zajednice. Gospođa Jadranka Kosor ne može izaći dva puta u istom sakou da je ne procenjuju, a kada muškarci konkretno političari izađu u javnost potpuno „razdrljeni“ to je ok. A za ženu političarku kažu „investiraj u košulju“ – ističe Alađuz.

Tokom diskusije iznešena su iskustva žena liderica, onih rijetkih koje su se okušala kroz javne funkcije time se stavljajući na poziciju kritike, sugestije, ali i pohvale javnosti.

Jedna od osoba s iskustvom u privrednoj i zakonodavnoj oblasti je još aktuelna vijećnica OV Visoko Jasmina Zubić koja je pohvalila  zanimanje mladih za ovu jako osjetljivu temu.

alt„Svjesni smo situacije da žene i kada bi imale priliku da učestvuju i kreiraju bilo koju životnu sferu, nažalost bile bi sputane od strane životne zajednice, jer je naše društvo takvog profila. Vjerujem da će ovakvi razgovori, uz medijsku podršku i eventualne kampanje, probuditi svijest žena kao liderica da se dokažu i u drugim sferama osim onim koje su joj po rođenju nametnute. Smatram da ako žena ima tu divnu sposobnost donijeti dijete na svijet i odgajati ga, da bi se sasvim sigurno kvalitetno snašla i u ostalim sferama.“ – iznijela je mišljenje Jasmina Zubić.

Proudly powered by WordPress