Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Za visoko.co.ba piše Gordan Koso: Sve su pite pitice, a samo je burek pitac

altAko ste tek zavoljeli  rukomet i odlučili da budete redovan posjetitelj rukometnih zbivanja u našem gradu, ne dozvolite  sebi luksuz i ne komentirajte, makar ne glasno rukomet. Morate imati u vidu da pored najbolje namjere da  izložite mišljenje svome sagovorniku, a starom  rukometnom merakliji o prošloj tekmi, koji vas na vaše zadovoljstvo  pomno sluša u vašem elaboriranju, ali i spremno  čeka trenutak da vam da do  znanja  da ste laik i rukometni neznalica. Slijedeće je da vam toplo preporuči da prije slijedećeg izlaganja uzmete koji čas o osnovama rukometa. Kako mu je drago da vas interesira baš ta vrsta sporta, ljubazno će vam ponuditi način edukacije i ako to “nevoljno” čini, ali ste mu nekako dragi, i odmah na prvi pogled vidi da ste “dobar čojek”.

Među  krugovima rukometnih meraklija, postoji i precizno utvrđena formula, po kojoj se osnovno rukometno znanje zasniva otprilike kao kada se “izjeda” tepsija bureka.. Dakle, u svakom slučaju, prvo treba imati na umu da li ste za “svojim” hastalom ili se nalazite u gostima, iako princip je isti, te  vam dozvoljava da i kao gost ako vam se pruži prilika slobodno “pometete” i domaćinovu tepsiju bureka . U svakom slučaju, desnu ruku držiš prinesenu ustima i žvačeš  “kovrčić“ ili “zvrk” bureka, u lijevu ruku si već uzeo drugi, a desnim okom si zapikao treći komad, koji još uvijek leži u tepsiji. Potom slijedi brza izmjena – desna ruka uzima burek iz lijeve, lijeva uzima zapikani “kovrc” bureka, a desno oko zacrtava novi komad, u varijanti lijevorukog sve je obrnuto. Jedini je problem što morate uvijek voditi  računa, a naročito kada ste u gostima, da određena količina bureka rezervirana je za sudijski dvojac i delegata, koji naizgled nezainteresirano posmatraju punu tepsiju, svjesni  da će ih na kraju čekati  “vruće-zamotano”.

Ako malo bolje razmislite formula i nije loša, pod uslovom da se obezbijedi situacija da je na kraju prevenstva  kući obavezno “spucana” svaka planirana tepsija  bureka, a  kad su u pitanju gostovanja da ste doveli protivnika da bude kako-tako zadovoljan što ste mu pojeli i musafirski i njegov dio, ili samo musafirski.
Na kraju, postavlja se logično pitanje šta je sa ostalim pitama. Brzo ćete dobiti odgovor  da je burek za premijerligaše, a ostale pite za niželigaška takmičenja, i da o tome mora brigu da brine- UPRAVA !

Proudly powered by WordPress