Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Saobraćajni haos na ulazu u Visoko

altNespretno, nevješto, nepraktično i nestručno riješen  ulaz u Visoko iz pravca Zenice i Sarajeva nakon postavljanja naplatnih kućica u Visokom sada je začinjen sa dvije nove ludosti. Ukoliko se noću vozite autoputem iz pravca Kaknja, otprilike 500 metara prije isključenja za Visoko imate dojam da vam u susret iz nedozvoljenog pravca ide drugo vozilo. Naravno, za one koji ne znaju o čemu se radi to stvara osjećaj nelagode i psihički se pripremaju za sudar, dojam je upečatljiviji što brže vozite. Nakon trenutnog sljepila od svjetlosti koju stvara nepoznati objekat shvatite da je “domaćin” koji živi pored autoputa u cilju osvjetljavanja svoga “dvorca” koji podsjeća na građevine iz Šabca u smjeru kojim ste se kretali uperio ogromni reflektor, kako bi osvjetlio svoje malo carstvo neukusa. To je varijanta jedan, u kojoj ste samo prolazili pored Visokog u smjeru Sarajeva. Varijanta dva je silazak sa autoputa i ulazak u Visoko. Baš kad ste sabrali utiske i pomislili koji je ludak ovo napravio i koji mu je ludak dozvolio da to tako stoji mjesecima, doživljavate novi šok. Prilikom uključivanja na cestu koja vodi prema naplatnim kućicama, novi svijetleći objekat, zelenkaste boje, crven je bio, taj žuti objekat opet vam stvara osjećaj nelagode i nesigurnosti u vožnji. “Stručnjaci” zaposleni na Energopetrolovoj pumpi su uradili isto kao i gospodin iz “dvorca” u primjeru jedan. Veliki reflektor koji osvjetljava krug njihove benzinske pumpe, je ujedno i taj zelenskasti, crveni odnosno plavkasti objekat žute boje koji vam onemogućava da vidite ko vam dolazi sa desne odnosno lijeve strane.

I baš kad savladate ove dvije prepreke tek onda imate vremena da provjerite da li je neko od vaših saputnika ispustio “goluba”, jer smrad koji vam podere disajne puteve stvara toliku nelagodnost da imate nagone za povraćanje. To smo dobili kao poklon cijenu dvije hiljade radnih mjesta u Preventu. Oni to zovu “neugodni mirisi” koje stvara “muljni kolač”, a mi koji ne radimo u Preventu i ne zavisimo od istog, isto to zovemo puno jednostavnije SMRAD!

Uz izdašan smrad prolazite desnom stranom pored naplatnih kućica koje još nisu u funkciji, a  onda i treće, ujedno i posljednje saobraćajno iznenađenje kojim smo vas pokušali gostoljubivo ubiti! Dolazite na raskrsnicu na kojoj se ne zna ko pije, a ko plaća. Nemate pojma ko ima pravo prvenstva, da li vi koji ulazite u Visoko ili oni koji idu iz pravca Ozrakovića i Arnautovića ili onaj koji ide na most, odnosno onaj koji silazu sa mosta ili onaj koji izlazi iz Visokog!? Tu vlada zakon jačeg, ako imate manje i slabije vozilo, čekate i trpite da jači prođu, ukoliko vam je vozilo većih gabarite vozite bez probleme i apsolutno je nevažno da li imate ili nemate prednost. Na ovoj raskrsnici nema semafora niti neke druge upečatljive signalizacije i ostat će vječno pitanje zašto ova raskrsnica nije uređena kao kružni tok što je danas praksa svugdje u svijetu. Ako “stručnjaci” nisu znali kako to napraviti mogli su pogledati u Kaknju ili Vogošći. U svakom slučaju oprez i Welcome To Visoko, grad “ugodnog” življenja!

Proudly powered by WordPress