Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Za visoko.co.ba piše Gordan Koso: Život je putovanje, a ne odredište …

altJeste li ikada imali priliku da promatrate nekoga ko prvi put se nalazi u našem gradu. Oni normalno kao i svi ostali koji se nađu u takvoj situaciji, prvo žele da sami otkriju nešto baš karakteristično za taj dio na ovoj zemaljskoj kugli, a tek poslije toga zavisno od raspoloživog osobnog kapaciteta komunikacije, zatraže pomoć od onih koji  su im u blizini, i to pod uvjetom da takvi imaju minimalnu dozu gostoprimstva i spremnosti da budu na raspolaganju za upravo tu vrstu razgovora.
Zavičajni muzej Visoko je vlasnik jedine očuvane tabačke stupe u BiH. Stupa je postavljena kao trajni izloženi eksponat na  postolju u ulici Alije Izetbegovića, tačno preko puta zgrade Zavičajnog muzeja Visoko.

Tabačka stupa je sama priča za sebe. Priča koja govori o povijesti grada, njegovom stanovništvu, njihovom načinu borbe za život i preživljavanje, te o  borbi  u lijepa, ali često ovdje i teška vremena. Teško je proći pored tako jednog povjesnog blaga i ne biti ponosan jer je u centru grada. Ovoga puta ne moramo ići u muzej da bismo vidjeli ostatke prošlosti, ovaj je tako blizu tu pored nas na glavnoj ulici.

Školski čаsovi bi mogli imаti i dio poduke o znаčаju ovakvih stаrih eksponata zа jedаn grаd, kanton, pa i samu državu To ulаzi u sferu vаspitаnjа, od porodice do fаkultetа. Cijele generаcije učenika, školskih  profesorа i nastavnika iz našeg grada odlаze nа ekskurzije i sportske turnire u evropske zemlje, а štа znаju o povijesti općine Visoko. Veliki je znak pitanja koliko su spremni da nešto od tog svog  znanja-neznanja prenesu  svojim domaćinima, a sve u vezi sa poviješću grada iz kojeg dolaze.
Bilo bi odlično da su pedagoški programi prilagođeni tako da od predškolskih pa do srednjoškolskih, imaju obavezu svi učenici  posjetiti bar jednom u toku školske godine Zavičajni muzej Visoko. Muzeji više nisu mrtve institucije koje čuvaju starine, kako su ih mnogi zamišljali, već dinamične i moderne ustanove.
Publiku u muzeje privlače stručni, kvalitetni, komunikativni programi i eksponati kao i naša tabačka stupa, koju  se mora što prije zaštiti staklom  i adekvatno osvijetliti, tako da stalno bude pristupačna pogledima onih koji uživaju u ovom povjesnom blagu, pa bilo to stručnoj ili općoj javnosti. Daljnje uređivanje objekata i prostora u našoj glavnoj ulici, a na kojima će biti smješteni eksponati omogućiti će u budućnosti da što veći broj ovakvih i sličnih artefakata bude isto tako otvoren javnosti, te doprinese većoj posjeti gradu kao turističkoj i kulturnoj destinaciji.

Mnogima, pogotovo mladima je cilj  promijeniti vizuru grada, omogućiti  komunikaciju sa eksponatima, osloboditi od institucionalnih stega, razviti urbanu kulturu, probuditi u Visokom novu kreativnu energiju i kroz slične projekte istu koristiti za dobrobit šire društvene zajednice, a sve na smanjenju mjesta za “vašarske šatore” u glavnoj nam ulici. Mladi teže aktivnom sudjelovanju u stvaranju dobre vibracije i cirkularnog gradskog ritma. Tu sami eksponati pozivaju prolaznike na dijalog, tako otvaraju prostor za komunikaciju na relaciji urbanog sa ostalim, te sa prostorom samim.

Proudly powered by WordPress