Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Uspješni Visokogas prodaju kao gubitaša

altGradski distributer plina u Visokom, preduzeće Visokogas, još je jedan primjer da aktuelna vlast želi u bescjenje prodati sve što iole vrijedi u državi.

Dug kao ulaganje

Agencija za privatizaciju u ZDK sumnjivim odlukama aminuje privatizaciju ovog preduzeća od 2005.g. Ovih dana na sudu se vansudskim poravnanjem firma s milionskim dobitcima pokušava prodati kao gubitaš, na osnovu lažno prikazanog stanja iz 2004.g.

Iako na bodovanju tek trećerangirana, sarajevska firma Fagas uspijeva 2005.g. u sudskom sporu isposlovati da joj  dug Visokogasa  od 700 000 KM bude priznat kao „buduće ulaganje“ i time zauzima prvo mjesto na rang listi, a općinski čelnici su se potrudili da prikažu Visokogas kao firmu  u minusu. U međuvremenu Visokogas posluje pozitivno, a  općinsko vijeće 2007.g. donosi odluku o obustavljanju privatizacije.

Firma je, naime, prodavana s vještački stvorenim gubitkom od dva miliona KM, a analiza poslovanja za tri godine od raspisivanja tendera pokazala je da je u plusu 1,6 miliona KM

Godinama kasnije, Fagas tuži Agenciju za privatizaciju i traži naknadu imaginarne štete u obliku neostvarene dobiti ako bi firma bila njegova, iako ugovor jasno kazuje da „prodavac može u bilo kojem trenutku bez naknade prekinuti proces“.No, uprkos tome, u Agenciji za privatizaciju najavljuju mogućnost „vansudske nagodbe“ koja bi podrazumijevala da Fagas odustane od tužbe, a  zauzvrat bi mu bio prodat Visokogas.

Loše okolnosti

Vlada ZDK  tražila je da Agencija obustavi prodaju komunalnih preduzeća, a  dva izvještaja revizora pokazuju da je neisplativo pod ovim okolnostima prodati Visokogas.

„Fagas je na tenderu imao najviše bodova na osnovu našeg navodnog duga toj firmi. Taj dug odavno je otplaćen, kao i dugovi „Energoinvestu“, „Asfaltgradnji“, „IGM-u“ i Općini Viosko. Visokogas su htjeli prikazati kao gubitaša – kazao nam je direktor Visokogasa Hajrudin Handžić.

(A. Džonlić – Dnevni Avaz)

Proudly powered by WordPress