Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

U Visokom promovisan roman “Inat bosanskog goluba” Muhameda Mahmutovića

altPred brojnim ljubiteljima pisane riječi, u Visokom je večeras promovisan roman Muhameda Mahmutovića, knjiga koja je svojevrsno svjedočanstvo o golgotama koje je prošao bošnjački narod tokom posljednjeg rata u BiH.

Promotor romana “Inat bosanskog goluba” bio je Hadžem Hajdarević, a recezent  prof. dr. Safet Halilović. Hafiz Halilović ističe historijsku vrijednost ovoga djela jer je Mahmutović kao dugogodišnji novinar istraživao ovu problematiku i iznio istinita kazivanja očevidaca o onome što se dešavalo u BiH tokom posljednje agresije.

alt“Ovo je vrlo korisno štivo. Mi imamo ovdje počinjen genocide, koji je u odnosu na one ranije, a neki kažu da smo ih imali ukupno 11, dobro dokumentovan studijama sa podacima i svjedočenjima, koja su malo suhoparna za čitanja. A vrijednost, mislim najveća vrijednost ove knjige je u tome što je Muhamed Mahmutović uspio da ta kazivanja o onome šta se dešavalo u koncentracionim logorima u Omarskoj, Keratermu i drugima, da pretoči u jedno romansirano štivo  sa likovima, fabulom, ljubavnim dešavanjima.” – istakao je novinarima u Visokom hafiz Halilović.

Muhamed Mahmutović je novinar, kolumnista i književnik. Trenutno živi u Švedskoj i radi kao dopisnik Dnevnog avaza. Stalni je saradnik časopisa za naučnu, kulturnu i duhovnu afirmaciju Bošnjaka ”Novi horizonti” i dugogodišnji je kolumnista najčitanijeg bošnjačkog web magazina Bošnjaci.Net. Član je Bošnjačkog Akademskog Foruma (BAF).

alt“Moram istaći da mladi u dijaspori s kojima se ja susrećem ne vole tematiku rata, kažu da ne žele o tome pričati i da život ide dalje. I ja se slažem s tim da se mora nastaviti živjeti zajedno, ali da se nikako ne smije zaboraviti ono što se dešavalo u našoj zemlji od 1992.g. do 1995.g. “- ističe Mahmutović.

Prva knjiga autora Muhameda Mahmutovića ”Pokošeni cvjetovi Krajine” izazvala je veliku pažnju i nakon rasprodatog prvog izdanja, štampa se i drugo, a možda i veći  uspjeh već bilježi i “Inat bosanskog goluba” koji će čitateljima pružiti emotivna i živopisna svjedočenja o stradanjiam Bošnjaka u BiH.

Proudly powered by WordPress