Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Da li na pijaci kupujemo zatrovane “Moštranske paprike” i ostalo povrće!?

altPrije otprilike godinu dana u tadašnjem magazinu DANI radili su opširnu priču o zagađenosti zraka u Visokom. Konkretno, bili su bazirani na smrad koji je dolazio iz Preventa. Ponukao ih je jedan prolazak autoputem pored Visokog, kada su osjetili isto što osjete i svi drugi koji prolaze tim dijelom u nezgodnom trenutku emitovanja “neugodnih mirisa” iz tzv. “muljnog kolača”. Tadašnji urednik magazina DANI Eldin Hadžović baš je htio napraviti jednu sveobuhvatnu priču i analizu stanja u Visokom, pa je tim povodom razgovarao sa nizom sagovornika – od nas novinara (Meliha Aliomerović i ja), preko prof. Hilme Neimarlije, dr. Senada Karavdića, Vildane Džafić iz Preventa, pa sve do profesora i diplomiranog inžinjera Elvedina Šabanovića. Manje-više, koga je zanimalo, pročitao je taj broj DANA i zna suštinu teksta i priče o sumnjivim Preventovim dozvolama. Ali ono, manje poznato, jeste dio razgovora vođenog u kući profesora Šabanovića kojem sam prisustvovao.

Naime, nakon priče o neugodnim mirisima i zajedničke konstatacije da u Visokom nije problem u smradu nego “smradovima” koji ga zataškavaju, profesor Šabanović je iznio vrlo interesantno mišljenje. Parafrazirat ću:”… pratio sam na Radiju Q i Visoko.co.ba, dobro je i ovo što doktor Karavdić stalno ističe na sjednicama OV Visoko… Međutim, sve vrijeme i samo vi pričate o zraku i njegovoj zagađenosti, a šta je sa zemljom i vodom!? Ja mislim da je to još opasnije za stanovnike Visokog od smrada …” , konstatovao je profesor. Tada smo olako prešli preko te teme, jer je priča bila bazirana na čistoću zraka. Međutim, danas, nakon što vidimo sa koliko ozbiljnosti se naše prve komšije u Kaknju i Zenici nose sa problemima sumpor dioksida, sjetih se tog detalja i nekih događaja koji su se desili u međuvremenu.

Svaki Visočanin bi se trebao zapitati šta to mi kupujemo na pijaci i da li se najdirektnije trujemo? Prema informacijama o zagađenosti, zagađenost vode i ono što se ispušta  u rijeku Bosnu, i to ne samo od strane Preventa, iznad je granica dozvoljenog. Nedavno ste na ovom sajtu mogli pročitati da je mjerenjima na ostacima divlje deponije “Očazi”, gdje se odlagalo visočko smeće zadnjih 40 godina, ustanovljena blaga razina radioaktivnosti!? Fekalije sa te divlje deponije su direktno išle u rijeku Bosnu; rijeka Bosna u svom daljnjem toku prolazi kroz Moštransko polje, a to je površina Visokog gdje ima najviše obradive zemlje i gdje se ljudi bave poljoprivredom, a posebno je poznat po proizvodnji paprika. Zemljište gdje se uzgaja paprika mahom se navodnjava iz rijeke Bosne! Direktan je put otrova iz rijeke u povrće, a onda preko pijace do naših usta. Put, zatim, vodi u statističke podatke JU Dom zdravlja sa poliklinikom, gdje je javna tajna da u Visokom u zadnjih 20 godina pojavljuju bolesti koje nisu bile specifične za ovaj kraj ranije, a i broj oboljelih od karcinoma je značajno uvećan!

Da ne bude zabune, ova priča nije adresirana samo na Prevent. Prevent je najveći pa je prvi na udaru, ali, nažalost, ima tu raznih zagađivača. Primjera radi, pita li se iko šta, recimo, u rijeku Bosnu ispuštaju iz Brovisa!? Moštranski ribari kažu da se smrad Preventa ne može porediti sa smradom koji povremeno zapahne iza kapija ove firme. Ima tu i malih, sitnih kožara koji opasni krom ne kontrolišu nikako, a kakav tek otpad odlažu visočki mesari? Ili, recimo, primjer o kojem su izvještavali svi bh. mediji: lokalni moštranski gorbar napravio se pametan pa ugovorio posao sa bolnicom iz Sarajeva i sav bolnički otpad, uključujući i ljudske organe, zatrpavao po okolnim moštranskim njivama, te tako direktno ugrožavao jedan vodovod. O trajnom zagađenju zemlje da i ne pričamo…

I sada, kada sve ovo znamo a, istovremeno, ne znamo hemijski sastav onoga što udišemo (na što imamo zakonsko pravo); kada ne znamo kvalitet onoga što jedemo; kada ne znamo šta privredni subjekti (kako legalni tako i ilegalni!) ispuštaju u rijeku Bosnu, odnosno kada znamo da nam je u Očaze u goste malo došla i radijacija, sasvim je čudna i neprihvatljiva Općinska (ne)reakcija na sve ovo. Sjetimo se samo kako je lokalna SDA zdušno i jednoglasno odbila prijedlog svog vijećnika dr. Karavdića da se usvoji “Lokalni ekološki plan”, što je i jedan od uvjeta za pristup EU. Sve upućuje na to da je neko u dobrom talu i da jako fino od toga živi, dok su redovi u Domu zdravlja u Visokom svakim danom sve veći. U njima stoje oni koji mogu ovjeriti knjižice, a puno više je onih koji to ne mogu. Zbog toga su  podaci o novim bolestima u Visokom još strašniji i veći, samo se ne zna za njih. S druge strane, dr. Mirsada Pašić  nas je lijepo upozoravala prije više od pet godina, ali nismo slušali. Bili smo gladni i sretni što imamo bilo kakvu, samo da se platom zove. I, naposlijetku, žalosno je za Visoko samo to što nas nema ko politički braniti, kao što je to slučaj sa susjednim općinama, odnosno kako to rade oni koje su izabrali Zeničani i Kakanjci.

Proudly powered by WordPress