Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Dokumentarni film “Piramida Istine” dobitnik California Film Daimond Award nagrade

altDugometražni dokumentarni film “Piramida Istine” ili “Finding the Truth”, autora Saida Sefe, dobitnik je California Film Daimond Award nagrade. Nagrada za 2010. godinu uručena je 22. januara na svečanoj ceremoniji u San Diegu, Kalifornija. Nagradu je primila Ena Puljić u ime Saida Sefe, prenoseći njegovu poruku:

“Često je potrebno mnogo vermena, a ponekad i mnogo truda da istina izađe na vidjelo. U ovom slučaju hiljade godina. Mi danas znamo da je Bosna i Hercegovina kolijevka ljudske civilizacije, kulture i umjetnosti. Stotinama godina predstavljala je stjecište mnogim kulturama i nacijama a danas predstavlja živi spomenik multikulturalnog bogatstva. Ovim filmom pozivamo sve da pomognu očuvati Bosnu i Hercegovinu i njenu bit.”

Film se bavi kontraverznom tematikom bosanskih piramida i civilizacijskim razvojem čovjeka na području centralne Bosne u prahistoriji. Da li su civilizacija i piramide u Bosni zabluda ili istina? Četiri godine film slijedi protagoniste ove priče na tri kontinenta; od Bosne, Njemačke do Egipta i Amerike, otkrivajući ne samo istinu o dalekoj prošlosti nego i ljudske faktore: strast, ljubomoru i licemjerje. Kontradiktornost o piramidama, njihova povezanost s postojećom civilizacijom, avangardna ličnost gospodina Osmanagića, politika i mediji, te brojni domaći i inostrani stručnjaci, prožimaju ovaj film konstantnom napetošću. Nevjerovatna dostignuća Butmirske kulture predstavljaju baštinu od svjetskog značaja i daju svojevrstan pečat cijeloj problematici. Ono u čemu su i žestoko polarizovane strane nedvojbeno saglasne jeste da je Bosna i Hercegovina kolijevka ljudske civilizacije, kulture i umjetnosti.

U izvjesnom smislu ovaj dokumentarni film predstavlja također jednu piramidu – “Piramidu istine” sastavljenu od stotina intervjua, vjerodostojnih izvora i činjenica – te na taj način vodi gledaoca do suštine i razotkriva istinu o bosanskim piramidama i drevnoj civilizaciji Butmirske kulture.

Bh. premijera i početak prikazivanja filma “Piramida istine” zakazani su za 10. februar 2011. godine.

Premijera će biti održana 10. februara u Multiplex kinu “Ekran”- Zenica. S istim datumom počinje i prikazivanje za publiku u redovnom programu. Film, u trajanju od 105 minuta, nezavisna je produkcija EXIT Produkcije Sefo GbR iz Njemačke i rađen je u periodu 2006-2010.

Proudly powered by WordPress