Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Visoko ekonomska kolonija koju kolonizatori ne poštuju niti imaju namjeru poštovati u dogledno vrijeme

altAkcije velikih i profitabilnih kompanija sve jasnije pokazuju koliko ih ne zanima društvena odgovornost kada su u pitanju manje sredine, pa čak i onda kada su određene akcije vezane baš za te sredine. Često smo na ovom sajtu pisali o nepoštivanju Visokog i visočkih interesa od strane onih koji su ekonomski kolonizirali Visoko; počevši od banaka koje legalno reketiraju Visočane uzimajući mjesečne kamate ( rijetki su zaposleni Visočani koji nemaju kredit op.a), a da pri tome te iste banke uopće ne poznaju termin “društvena odgovornost” i lokalnoj zajednici ne vraćaju ni najmanji dio ubranog “harača”. Zatim smo možda i najviše pisali o tome kako je lijepo vidjeti da Prevent i ASA Grupacija ogromnim sredstvima sponzorski pomažu KK Bosna Sarajevo, Sarajevo Film Festival i ostala velika i mala dešavanja u prijestolnici, dok istovremeno otkazuju godišnje sponzorstvo FK Bosna od 1000 KM ranije ugovorene mjesečne rate, a zbog navodne krize u firmi!? Primjera je bezbroj. Visoko je prava ekonomska kolonija, a  kolonizatori ne pokazuju nimalo bar pristojnog poštovanja spram domaćina čije resurse eksploatišu, istodobno, u velikoj mjeri, narušavajući kvalitet života u Visokom kroz ekološke norme.

Najnoviji primjer nam dolazi iz BH Telecoma d.d Sarajevo koji u današnjem izdanju sarajevskog dnevnika “Oslobođenje” obavještava korisnike svojih usluga da će, zbog radova na centrali 25.01.2011.godine u terminu od 22:00 – 06:00 sati, doći do kratkotrajnog prekida i otežanog rada BH Line mreže.

Marketinški mudro i logično na svaki mogući način  bilo bi da se ovo obavješetenje pojavi, prije svega, u svim lokalnim visočkim medijima. Ako ne u svim, onda u bilo kojem, pa tek tad da bude predmetom marketinških agencijskih talova u dnevnim listovima čiji tiraž u Visokom ne pokazuje povjerenje čitalaca. Sjetimo se samo dugogodišnjih previranja u Općinskom vijeću Visoko o pitanju koncesije i vraćanja sredstava u Visoko od BH Telecoma na koje je Visoko imalo pravo. I tada, kao i danas, BH telecom je iskazao potpunu društvenu neodgovornost prema lokalnoj zajednici. Ali, i BH Telecom i svi ostali će se ponašati  ovako sve dok smo i mi ovakvi kakvi jesmo! Ili do nekoh drugog političkog ambijenta koji će, u interesu Visokog, natjerati ekonomske kolonizatore da poštuju lokalnu zajednicu i Visoko u cjelini!

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress