Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

ZENICA UMIRE: Opštinari lažu i truju svoje građane

altZenica je za samo nekoliko dana januara prešla godišnje kvote zagađenja, broj oboljelih od kardio-vaskularnih bolesti se povećao za osam puta. Ribe su odlučile migrirati iz Zenice ali su lokalne vlasti i dalje odlučne ne raditi ništa

Kada je u Kaknju zagađeni zrak počeo da ujeda za jezik, kako kaže jedna stanovnica ovog grada, načelnik Mensur Jašarspahić proglasio je vanredno stanje i javno rekao ko truje njegove građane. U Zenici je stanje bilo možda i gore ali niti jedna od zaduženih institucija nije čak ni razmatrala proglašenje vanrednog stanja. Zbog toga se samo povećala sumnja Zeničana da opštinske vlasti rade u interesu najvećeg zagađivača u Bosni i Hercegovini ArcelorMittala a ne građana koji su ih izabrali. Fotografisanje načelnika Zenice Husejina Smajlovića u majici i kačketu Mittala prije nekoliko godina te je sumnje samo pojačalo.

Pripazite se, građani

Za proglašenje vanrednog stanja potrebno je da vrijednosti sumpor-dioksida tri sata za redom budu preko graničnih vrijednosti od 500 mikrograma po metru kubnom te da vrijeme neće pogodovati njegovom smanjenju. Istog dana kada je u Kaknju proglašeno vanredno stanje u Zenici je sedam sati za redom vrijednost sumpor-dioksida bila preko graničnih a vrijeme nije bilo značajnije drugačije od onog u Kaknju.

Dok je Jašarspahić molio svoje građane da ne izlaze vani zbog zagađenja i prstom upirao u Termoelektranu u Kaknju na javnom televizijskom servisu, Opština Zenica je na svojoj stranici u kratkom i sramotnom saopštenju zamolila da se Zeničani, eto, pripaze.
Mi radimo saopštenjima i urgencijama. Obavijestili smo građane da se čuvaju i ne izlaze vani na našoj stranici i putem medija. Zamolili smo i Mittal da smanji proizvodnju i dobili smo usmeno obećanje da će to uraditi – kaže Muhamed Pašić, predsjednik Komisije za praćenje stanja okoliša Zenice, koji nas je uvjeravao da se zagađenje smanjilo iako rezultati mjerenja na zvaničnoj stranici Opštine pokazuju da su vrijednosti sumpor-dioksida i u narednim danima nastavile da divljaju. Koliko se Mittal držao “usmenog dogovora” pokazuju mjerenja već narednog dana kada su vrijednosti ponovo sedam sati uzastopno bile preko alarmantne granice da bi u sat prije ponoći dostigle vrijednost duplo veću od alarmantne, što se desilo i dan poslije.

Pasivnost energičnog načelnika

Pravdanje nenadležnošću zeničkih vlasti pale su u vodu Jašarspahićevim potezom, bez obzira kakvi su bili njegovi motivi. Kanton i Federacija jesu jedini koji mogu da kazne zagađivače ali svaka opština može vanrednim stanjem barem za kratko zaustaviti trovanje svojih stanovnika. Briga o osnovnim potrebama građana trebala bi biti prije svega na opštini, jednoglasni su opštinski vijećnik Željko Perić i ekološki aktivist i uposlenik Mittala Hasan Kreho.
Nije tačno da opština nije nadležna – smatra Perić uvjeren da i lokalna vlast može natjerati ovu međunarodnu kompaniju da smanji zagađenje: Garantujem da će Mittal, kada bude morao, filtere ugraditi za šest mjeseci. Davno je zagađenje prevršilo svaku mjeru. Mittal treba ostati ali pod uslovima kao u zapadnim zemljama. Građani Zenice svaki dan otvaraju oči. Nema više novca za kupovanje socijalnog mira.

Perić odgovornim prije svega vidi načelnika i Opštinsko vijeće, koje je na načelnikov prijedlog podržalo Mittal u dobijanju dozvole sa kojom još pet godina nije obavezan ugraditi filtere. Kreho Smajloviću zamjera na pasivnosti.
On bi trebao da bude lider – kaže Kreho, organizator protesta protiv Mittalovog zagađenja, koji njihovo ponašanje ne osuđuje: Oni su kapitalisti i tako se i ponašaju. Ne treba od njih očekivati da će se brinuti za naše zdravlje, oni se brinu za zaradu. Imaju novac i samo ih treba pritisnuti.

Novac je do sada izdvojila samo Opština, 210.000 maraka prošle godine za nabavku mjernih aparata i mjerenje. Uz tolike troškove, za Krehu je nezamislivo da se ne mjere količine benzola, bezbojne kancerogene tekućine. Takva analiza urađena je 2008. godine. Količina benzola dostizala je vrijednosti od 143 mikrograma po metru a za deset mjerenih dana u 2009. godini u prosjeku je dnevno bila između 15 i 26.

Zakonodavstvo EU dozvoljava ne više od 5 mikrograma po metru. U Pančevu, Srbija, sirene za uzbunu se uključuju kada koncentracije dostižu oko 100, situacija koja se je dogodila tokom mjerenja u Tetovu, piše u analizi zagađenja zraka koju je radila kompanija DVOKUT pro.

Slično istraživanje više nije ponavljano.

 

Otići ili ostati

Zenica je već u prvoj polovini januara prešla godišnje dopušteno zagađenje sumpor-dioksidom. Sve do obnavljanja proizvodnje Mittala 2005. godine u ovom gradu nisu prelažena ta dopuštenja pa izgovori opštinskih vlasti da u zagađenju u velikoj mjeri učestvuju auta i peći padaju u vodu.
U bogatim društvima se to ne toleriše – kaže Smajil Durmišević, načelnik Službe za higijenu i zdravstvenu ekologiju pri Zavodu za javno zdravstvo Zenica.

On je na ovoj temi magistrirao i o tome napisao istoimenu knjigu. Njegovo iskreno priznanje najbolje govori o poraznim rezultatima višegodišnjih istraživanja utjecaja zagađenja na zdravlje ljudi.
Zenica je najljepši grad ali da sam znao da će se obnoviti koksara davno bih otišao – kaže Durmišević, rođen u blizini Rogatice, koji je danas zbog narušenog zdravlja i prevelikog zagađenja primoran na posao ići taksijem.

Objašnjava da zrak u Zenici, zbog zagađenja, postaje razblažena kiselina.
Najugroženija su djeca jer nisu stvorila imune sisteme. Stariji ljudi i hronični bolesnici su također u opasnosti – kaže Durmišević nabrajajući nam dalje listu bolesti koje zagađenje može prouzrokovati poput alergijskih oboljenja očiju, kožnih i bolesti disajnih puteva, bronhitisa, astme… Uz prašinu iz dimnjaka se po cijelom gradu širi i radioaktivni storcijum koji se kasnije, kroz mlijeko, taloži u kostima. Djetetu koje ga sada popije trebat će pola životnog vijeka da taj element izgubi svoju radioaktivnost.

Magle i nepodnošljivo zagađenje, objašnjava Durmišević, pojavljuju se u zimskim mjesecima zbog takozvanih meteoroloških tišina.
Tada nema strujanja zraka. Sunce se ne probija do zemlje i ne grije zrak jer se on grije od zemlje. Zrak postaje teži i ne nosi zagađenje – kaže Durmišević i objašnjava da ovaj grad zbog toga ima sve manje sunčanih dana te dodaje da je zagađenje jedan od mogućih uzroka povećanja broja bolesnih u zeničkoj bolnici.

Broj djece koja su u novembru posjetila bolnicu i Dom zdravlja u odnosu na oktobar prošle godine bio je veći za deset posto; za osam puta se povećao broj prijema na odjeljenju interne medicine, na kardiologiji za 52 posto… Ni ovi podaci nisu bili poziv na uzbunu brojnim opštinskim komisijima niti Opštinskom vijeću da održi barem vanrednu sjednicu.

 

Spašavaj se

Osim Pašića, svi naši sagovornici nisu krili ogorčenje ponašanjem lokalnih vlasti.
Nadležni bi trebalo da imaju stručne a ne podobne komisije – kaže Durmišević i dodaje da je u slučaju zagađenja preopasno misliti samo na lične interese: Hajmo malo ugroziti svoj komoditet za opšte dobro.

Vijećnik Perić još uvijek ne može udisati čist zrak ali kaže da ima moralnu satisfakciju jer već godinama traži od svojih kolega i načelnika da se pokrenu.
Mi ovdje ne radimo ništa jer je Vijeće prihvatilo načelnikovu komisiju. Sve smo prenijeli u ruke načelnika – kaže Perić.

Najava izgradnje novih fabrika u Zenici sa vještačkim jezerima i mazotom kao alternativnim gorivom mogli bi stvoriti novi fenomen, smatra Durmišević.
Jezero će povećati vlažnost i magle i može se stvoriti zimski smog. Ako se to desi, spašavaj se ko može.

(Zurnal.info)

Proudly powered by WordPress