Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ivo Ištuk, trener sa visočkom adresom stanovanja među pet najuspješnijih trenera u BiH

altTrenerski posao u Premijer ligi BiH izuzetno je težak. Naime, u našoj državi ne postoji Udruženje trenera na državnom nivou, te se nakon smjena bh. stratezi nađu u situaciji da su prepušteni sami sebi.

Ipak, i pored svega nabrojanog pojedini stručnjaci uspjeli su napraviti odlične rezultate. Kao najuspješniji, statistički gledano, nametnuli su se Amar Osim, Husref Musemić, Ivo Ištuk i Dragan Jović.

Ivo Ištuk je prije trinaest godina sa visočkom Bosnom napravio sjajan ligaški rezultat. No, u play-offu ih je nokautirao Željezničar rezultatom 3-0. Ipak, dvije godine kasnije preporodio je Brotnjo, sa kojim je, također u play-offu, stigao do titule. Bio je najzaslužniji za renesansu čitlučkog nogometa.

Igrači do njegovog dolaska nisu imali harmoniju, a upravo je Ištuk vratio taj segment u ekipu. Kasnije se preselio u Široki Brijeg i u sezoni 2003/04. ponovio scenarij iz Brotnja. Naslov je stigao u vitrine Pecare. Nakon toga je bio prvi šef struke Posušja, Željezničara i Čelika. Obavljao je i funkciju asistenta Fuada Muzurovića u državnom timu. Aktuelni je trener Širokog Brijega, sa kojim će se u nastavku Premijer lige voditi bitku za vrh.

(Edin Isanović)

Proudly powered by WordPress