Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Mirsad Mešić i Mirsad Zaimović podijelili izvršnu vlast u ZDK

altSDA i SDP su blizu imenovanja ministara buduće Vlade ZDK. Imena kandidata bit će u sedmici koja dolazi “brušena” na kantonalnom nivou, a prema nezvaničnim saznanjima, SDA mora svojoj centrali na potvrđivanje poslati po dva imena, da bi Centrala dala “zeleno svijetlo”. Ipak, završne liste premijeru Fikretu Plevljaku uskoro će dostaviti Mirsad Mešić i Mirsad Zaimović, predsjednici SDP i SDA Ze-do kantona. Za sada je sigurno da niko u novoj Vladi neće imati dosadašnje iskustvo u izvršnoj vlasti.

Kako su nam Mešić i Zaimović potvrdili, Kadrovske komisije i Izvršni odbori stranaka će početkom sedmice mandataru Vlade Fikretu Plevljaku dostaviti usaglašene (unutar svake stranke posebno) liste kandidata za Vladu već nazvane “šest plus četiri”.

Iako se gotovo zvanično govorilo da će ministar za obrazovanje biti bivši maglajski načelnik i predsjednik tamošnjeg SDP-a Mehmed Bradarić, to je ministarstvo pripalo SDA. Na mjesto minstra za obrazovanje SDA namjerava  postaviti Bernadetu Galijašević iz Tešnja.

Za sada je gotovo sigurno da će u Vladu ući Visočanka Amra Babić (SDA) kao ministrica za finansije. Prvi čovjek ministarstva za pravdu (SDA) bit će, kad ga nađu, Srbin iz SDA, a borce će “zastupati” predstavnik SDA iz Zavidovića, Žepča, Maglaja ili Doboj Juga. Ovi Općinski odbori su do danas (subota) trebali dostaviti Kantonalnom odboru svoje kandidate. Ministar za privredu je, gotovo sigurno, Zeničanin Jusuf Duraković, koji će napustiti Univerzitet, dok će tek tokom vikenda kakanjska SDA predložiti ministra za poljoprivredu.

U krugovima SDP-a špekuliše se i imenom ministra za policiju, a za sada su se iskristalisala  imena dva kandidata,Tome Vukovića, aktuelnog šefa zeničkog odjeljenja federalne policije, i Mladena Simića, iz Ureda za strance u Zenici. Ipak, nakon što je mandatar Vlade Fikret Plevljak obišao općine ZDK, postoji mogućnost da prvi policajac ZDK bude i neko iz Zavidovića. Metalurški institut, barem privremeno, napustit će i budući ministar za prostorno uređenje Edin Terzić iz Zenice, koji je bio Pevljakov protukandidat na SDP-ovom odabiru premijera. Zdravstvo će, navode nam izvori iz SDP-a, biti u rukama žene, a kandidati su Zeničanka Biljana Asotić ili Kakanjka Senka Imamović Balorda, dok će socijalu voditi SDP-ov, naknadno odabrani, kandidat – Hrvat iz Žepča.

“Potvrdili su mi i iz SDA da će tokom naredne sedmice imati kandidate. Premijer će se, dakle, imenima baviti u sedmici koja predstoji, a Skupština, koja će imenovati Vladu, trebala bi biti u posljednjoj februarskoj sedmici”, kazao je za “Dnevni avaz” Mirsad Mešić, predsjednik kantonalnog SDP-a.

Nakon što je naš list objelodanio raspodjelu fotelja u Ze-do kantonu, iz SDP-a su zamjerili SDA što ne dozvoljava odstupanje od dogovorene raspodjele, po kojoj će SDP upravljati socijalnom politikom, MUP-om, prometom i komunikacijama, te zdravstvom, a SDA sa ostalih šest ministarstava. Naime, dogovor čelnika stranaka, dva Mirsada, Zaimovića (SDA) i Mešića (SDP) bio je da, ako se obje stranke dogovore, može doći do rotacija, pa zato nije bilo poželjno da raspored fotelja prerano procuri u javnost. Sada je taj dogovor propao i rotacija neće biti.

(Adnan Džonlić)

Proudly powered by WordPress