Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Jedini Dom za stara lica u ZDK nije u stanju udovoljiti svim zahtjevima za smještaj

-“Dom za stara lica” Zenica, kao jedini na prostoru ZDK, uprkos dobroj volji nadležnih, nije u mogućnosti udovoljiti svim zahtjevima za smještaj starih osoba – potvrdio je danas Sead Brljevac, direktor ove Javne ustanove čiji je osnivač Općina Zenica.

– Krajem prošle godine imali smo 73 korisnika, od čega je 28 lica smješteno putem Centara za socijalni rad, a planom proširenja u ovoj godini predviđeno je dodatnih 6 kreveta – pojasnio je Brljevac. Prema njegovim riječima, korisnicima se pružaju usluge preventivne medicinske zaštite, pri čemu je 3 puta sedmično na usluzi ljekar na osnovu ugovora sa Domom zdravlja Zenica.

Osim toga, pružaju se i usluge ishrane, njege, higijene, uz mogućnost bavljenja društveno korisnim, te rekreativnim aktivnostima. Ustanova raspolaže sa 4 apartmana, odnosno garsonijere, 12 jednokrevetnih i 24 dvokrevetne sobe, a ukupni troškovi na godišnjem nivou iznose oko 600 hiljada konvertibilnih maraka. Prema planu za tekuću godinu predviđeno je dodatno ulaganje u adaptaciju zgrade, uključujući i izgradnju kupatila za nepokretne osobe.

(RTV Zenica)

Proudly powered by WordPress