Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOM OOSDP Visoko: Čestitka za 8. mart

8. mart, Međunarodni dan žena, ove godine obilježava svoj 100-ti rođendan. Ovaj praznik obilježava se u preko 75 zemalja širom svijeta, od toga je u 19 zemalja  proglašen državnim praznikom, a Generalna skupština UN-a odlukom iz 1977.godine, proglasila je 8. mart internacionalnim danom ženskih prava i mira.

Žene su započele borbu za svoja prava i slobode prije 100 godina. Želja za boljim uslovima rada, za boljom platom, pravom glasa i jednakopravnošću, bila je jača od tradicionalnih i diskriminirajućih pogleda na položaj žene. U većini demokratskih zemalja, kroz socijalističke partije i sindikalna udruženja, žene su se izborile za svoja prava i za svoj Dan. Dosta toga se promijenilo za posljednjih sto godina – žene su danas visoko obrazovane i idu rame uz rame sa muškarcima – one su danas liderice država, vode svjetsku političku scenu, kompanije, dobivaju Nobelove nagrade, lete u svemir.

Danas je 8. mart odmakao od svoje političke konotacije. Tako je u Bosni i Hercegovini ovaj praznik izrastao u Dan izražavanja ljubavi i poštovanja prema ženama.
Uz čestitke svim građankama Bosne i Hercegovine, podsjećamo da je, nažalost, diskriminacija i zlostavljanje žena, još uvijek  česta pojava širom svijeta, pa i kod nas, te nas ovaj dan treba  podsjetiti da borba za ljepši svijet svih djevojčica, djevojaka i žena još nije završena.

FOM OOSDPBiH Visoko
Proudly powered by WordPress