Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Pokušaj Preventove Javne rasprave o spalionici u Visokom

Na iznenađenje svih ozbiljnih Visočana Javna rasprava na temu famozne spalionice u Visokom, koju provodi kompanija Prevent, održana je danas u Osnovnoj školi “Kulin ban” u Visokom, u 12:00 sati, kako je i najavljeno.

Zašto na iznenađenje ozbiljnih Visočana?!

Zato što u bližoj historiji ovoga grada nije zapamćeno da bilo ko održava javnu raspravu u jednoj osnovnoj školi u vrijeme nastave, usred radne sedmice, usred radnog vremena i u fiskulturnoj sali u kojoj, usput rečeno, ozbiljni izlagači i gosti iz Italije nisu imali gdje propisno ostaviti svoju garderobu osim preko prečke rukometnoga gola. Bez obzira na navedene propuste, pedesetak Visočana i veliki broj medija  pokušao je popratiti ovu tzv. Javnu raspravu. Međutim, uz sve napore da se nešto pribilježi ili snimi novinari ni krajnjim naporima nisu uspjeli saznati ni ko im se obraća, a kamoli šta priča. Potpuno neuslovna prostorija za organizaciju jednog ovakvo ozbiljnog okupljanja građanstva, bez adekvatnog razglasa i drugih tehničkih detalja, pa i samih stolica za sjedenje, natjerala nas je da ranije napustimo raspravu iz samo jednog razloga: nismo mogli shvatiti smisao rasprave jer nismo mogli ni čuti ni razumjeti šta nam predavači govore.

Loša organizacija iznenadila nas je i zbog prisustva “reprezentativaca” kompanije Prevent, koja upošljava najveći broj Visočana na čelu sa Almirom Jazvinom i Kenanom Nalbantićem. Njihovo prisustvo trebalo je podići nivo skupa, bar je trebalo.

Ne želimo vjerovati da je nekome bilo u interesu da baš sve ovo ovako izgleda i da je cilj bio samo da se zadovolji forma; suštinu nismo ni čuli ni razumjeli bez obzira što su se predavači potrudili da ih razumijemo u neuslovnoj sali. Ali, ako uzmemo u obzir da se prije nekoliko dana također nešto o ovoj temi raspravljalo u Općini Visoko, a da medij nisi bili pozvani, onda možda i imamo razloga vjerovati u “teoriju zavjere”.

Najljepši dio današnjeg okupljanja u školi “Kulin ban” bio je trenutak kada su učenici ove škole svojim parolama sve goste upozorili na ozbiljnost teme o kojoj diskutuju.

Nadamo se da će organizator jedne ovakve, za Visoko jako ozbiljne, Javne rasprave krajnje odgovorno i uz dosta poštovanja prema Visočanima shvatiti svoje propuste i naredni put, uz obavještenje na svim medijima, organizovati Javnu raspravu tamo gdje joj i jeste mjesto, a to je u velikoj sali Općine Visoko.

Proudly powered by WordPress