Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Reakcije čitalaca na temu “Spalionica u Visokom”

“Što god snađe zemlju –  snaći će i sinove zemlje. Što god čini tkanju – čini sebi samome. Ako čovjek pljuje na tlo – pljuje na sebe samoga.” Jedan japanski znanstvenik je rekao: “Nauka je dvosjekli mač: jednom oštricom krči progres čovječanstvu i donosi mu napredak, drugom, ako nismo pažljivi, sječemo si korijenje!”

“ Bili su zlatni dani kad je Austrija dovela ljude u pantalonama kao dimijama, prosula pare po narodu, podigla kuće i fabrike i počela kopati. Svo se selo zaposli. Pa bolovanje. Rano starenje. Umiranje. “ Bili su zlatni dani kad se otovriše kapije Preventa, mlado se zaposli, u bankama se zaduži, pa po dvanaest sati mjesecima poče raditi.

Zvali su je Zlatnica, poslije Čemernica…

U ratu su ga zvali Hadžigrad, danas Smrdigrad, a da li će ga zvati Mrtvigrad ne zna se od koga zavisi. Ili se zna, al’ se šuti?! Ili oni od kojih to zavisi šute, ili…

Bosanska dolina piramida, mjesto koje mijenja historiju čovječanstva, mjesto koje će posjećivati hiljade turista ili mjesto u kojem je spalionica na tlu bogatom spojevima kondenziranih aromatskih jezgara i ne zna se koji je toksičniji od kojeg. Ili već živimo na tom tlu, a da to i ne znamo???

Da li je spalionica zlo, ili nam je zlo pred vratima već godinama ali ga ne prepoznajemo?
Da li je smrad koji udišemo i hemikalije koje Bosnom teku manje opasne ili nisu od ostataka nakon izgaranja otpada u spalionici smeća koji sadrži sve najgore poznate i nepoznate toksične tvari???
Čista okolina je primarni interes svakog čovjeka. Šta je nama primarni interes??? Šta to mi godinama dozvoljavamo da nam truju??? Zemlju, vodu, zrak… al’ zato 500 KM u padže na kraju mjeseca, i šuti, ne pitaj, ne govori, ne misli…

O nama neće ni film snimiti, mi nemamo Erin Brockovich.

(Ime autora poznato redakciji)

Proudly powered by WordPress