Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ima li i zrna istine u istupanju Prevent Leather-a kad već nema u zapisniku koji je objavilo Ministarstvo okoliša?

– Ko to smatra da se stanovnici Visokog boje onoga što ih ne interesuje, komunalnog otpada, to je pitanje koje nema veze sa kožarima?

– Ko to pokušava imputirati Općini da je davno trebalo da se pobrine za smeće, prvo svoje, a onda industrijsko, kožarsko?

– Prvi i osnovni zadaci kod projektovanja fabrika je definisanje pratećih potreba tehnoloških postupaka,  posebno kod prljavih tehnologija.

– Šta u suštini Prevent Leather želi u Visokom, kolonijalizam ili nešto treće?

– Ima li iko u Preventu apartmane za odmor djece u Fojnici i ko zna gdje drugo za tretman pluća  čistim zrakom?

– Ima li iko pravo kazati bilo kome u Visokom:

„ Ako vam smeta smrad kupite prnje i selite se odavde.“?

– A, Ministarstvo okoliša, koji je to faktor u svemu ovome?

– Smije li Ministarstvo okoliša otići i u jedno selo i pokazati prstom na eventualnu deponiju smeća.

 

Šta sve treba da se spljuje u spalionici Preventa?

Malo pitanja na koje se teško, ali  ipak dobija odgovor.

Previše je stvari  izrečeno ovih dana da bi čovjek ostao miran i nezainteresovan.

Dešavaju se stvari koje tjeraju razumnog čovjeka da logičnije razmisli koliko je stvarno volja stanovnika poštovana i koliko se stanovnik  pita za svoju želju da sačuva zdravlje pokoljenja koja dolaze i od koga posuđuje okoliš.

Nadasve je neprihvatljiva teza da zona Visokog nema izvore zagađenje u lokalnoj zajednici, ako nema, imat će  sutra i prekosutra i protiv toga se bori svaki razuman stanovnik, jer Općina Visoko jednostavno nema  zapremine  za toliku količinu plinova i praškastog letećeg otpada, a susjedi šute.

Zbog imperativa izgradnje spalionice Prevent  počinje primjenu plana „B“,  ne spomijući da smrad  sulfida ostaje Visokom  u narednom „petogodišnjem“ periodu.

Prevent Leather taktički priznaje  postojanje otrova i mase degenerativnih  uzročnika   kroničnih oboljenja i genetskih mutacija koje  za posljedicu imaju najteža kancerogena oboljenja nakon 5 godina ubjeđivanja da je sve u redu. U nemoći iznalaženja drugih metoda  zbrinjavanja biološkog otpada animalog porijekla, tekstila, koji se  samo spominje, a  koji  je otrovniji od drugih kontaminatora, jer kao  produkt gorenja oslobađa ogromnu  količinu gareži i veoma toksične plinove, a nauka po otkrivanju posljedica gorenja  zabrani spaljivanje. Tekstil je veoma trajan proizvod čiji poluperiod raspadanja predstavlja balast modernog doba, a kako i ne bi, kad je tkan i pleten od poliamidnih, poliesterskih vlakana, polistirena i polipropilena, ljepila tipa sintelana o kojima je EU donijela posebne uvjete korištenja. Slabo ko spomenu da će se otpad dvokomponentnih plastičnih masa i njihovih  pripadajućih ljepila iz visočke fabrike plovne opreme, spaljen predstavljati otrov koji spada u red otrova koje EU stavlja u red opasnih zagađivača koji podliježu specijalnom tretmanu. Niko ne spominje da dio pomorske opreme radi  Goražde, a da će otpad   biti u Visokom kao i dosta reklamiranih proizvoda  koji se vraćaju Preventu, mora  izgorjeti  u spalionici vjerovatno sa kojom tonom uvezenog otpada.. I onda ostaje crveni mulj o kom je toliko rečeno da ga nije dalje potrebno spominjati..

Šta će nam još drugo, imamo svega na pretek?

Prizvođači mesa u Visokom i nemaju druge potrebe nego da spaljuju kosti koje treba posebno tretirati opremom koju nema spalionica, dok ostali proizvođači  drugih vrsta mesa rješavaju  na drugi način svoje probleme. Prevent nije nikad bio za“ timsku“ igru, jer njihova doktrina priznaje samo svoje kapacitete koje apsolutno ne  iznajmljuje drugom.

Nije tačno da se narod boji spaljivanja komunalnog smeća koje se neprestano protura.. Narod dovoljno razumije stvari i nije mu potreban nikakav nepotpisani „prevodilac“ da misli za njega, niti intervju na TV koji je stvarno razotkrio svu problematiku koja proizilazi iz drugih razloga koji će vjerovatno izaći na vidjelo uskoro, gdje je najednom bljesnulo  priznanje kroz dirigovana pitanja i odgovore, čak i sugerisana bojaznost  od faktora čovjek, ali opet u cilju pridobijanja  zaposlenih u Preventu. Znači ucjena. . Nije tačno da je bilo i za i protiv spalionice, jer  niko nije bio za stanje koje se nudilo izuzev jednog mišljenja. Ako je dovoljno da displej koji nema nikakvog smisla, bude u krugu fabrike onda je jasno da neće imati smisla, kao ni ponuđeni telefonski broj  i buka koja je spomenuta više puta nego opasnost od ogromne količine zagađene sodabikarbone i nano čestica u otrovnim  plinovima, kojih će biti u izobilju i koji se nikako ne bi smijeli vidjeti..

Ima još.

Krom o kojem niko ne govori  itekako je prisutan u  industriji Preventa,  jer su ga skidali  i skidaju sa gotovih koža i  podova  kuda  se transportuje koža do magacina.

Ni jedan kupac ne uzima kožu i sa najmanjim tragovima kroma. Neka se izbace nalazi iz radnih sveski laboratorije pa da vidimo ima li kroma u Preventu.

Taktička zamisao da špalt prerađuje KTK  tako da  bi Prevent imao gotovi špalt i čist obraz, a krom bi bio prepušten  drugim i služio bi kao dokaz da drugi   koristi kromne štave. Mudro, ali srećom ne ostvari se. Ako je neko na vrijeme shvatio poganluk u „igri“, spasio  se na vrijeme.

Kupuje li proizvođač koža u Visokom  kožu od  domaćih proizvođača mesa i prodaje  li gotovu kožu visočkim konfekcionarima ? Ne, koža se  može kupiti samo preko posrednika van Visokog. Eto tako ugledna industrija kože  pomaže mala preduzeća u Visokom. Zašto bi to Općina Visoko gradila džabne kapacitete jednim,  a ne drugim.

Jedna velika dilema, a kojih godina će biti  oprema za spaljivanje?

Hoće li jednom iko u Visokom  početi misliti, o, za nas, novim ekonomskim  i higijensko-tehničkim principima? Hoćemo li početi razmišljati o koncesijama i hoće li nam tu privilegiju  spomenuti neko od meritornih, a ne da još i učestvujemo u  izgradnji opasnih tehnologija?

Bolje da se pojedinci bave tehničkom i tehnološkom  problematikom nego da proturaju dezinformacije o  „nepoštenim“ namjerama onih koji se bore za pravo na čisti zrak, da im je osnovni  cilj   ugrabiti  ulaznicu  Prevent Leather ne bi li oni bili ti koji će voditi projekat spalionice. Smiješno kao namjera ,a kamoli kao istina.

Neka se ne boje, ima ih koji su već jednom spasili „mega“ industriju  od zatvaranja zbog lagerovanja smeća, zatrpavanja u krugu fabrike  i prosipanja uz autoput, vidi slučajnosti, baš tamo gdje se treba graditi spalionica.  Hoće li se i dalje koristiti ogromne pumpe muljarice kad naraste vodostaj rijeke Bosne?

Ono malo, ali tehnički dovoljno obrazovanih prisutnih na Javnoj raspravi  održalo je takavo predavanje projektantima i investitoru da je prosto nevjerovatno kako ne osjećaju da su poraženi činjenicama i ljubavlju, a ne podrškom uvezenog kadra koji  zna samo gdje je Prevent u Visokom, jer po završetku radnog dana nastoje otići dok smrad ne ovlada petljom.

Nema nikakve pohvale projektantima jer mi nije jasno da projektanti ne poznaju osnovne mjere zaštite na radu koje moraju  projektovati, kojim sekretar Ministarstva okoliša uzme u svoje ruke problematiku kao od šale, jer se struka jednostavno nije snalazila u onome što izgleda nije ni projektovala ili joj nisu dati svi podaci projektnim zadatkom. Ovi naši projektanti dobro znaju što je zimus zavladala panika zbog aero zagađenja u Zenici, pa ne bi bilo prihvatljivo da se i Visoko počne braniti nesretnim smjerom vjetrova i pritiskom zraka.

Zašto je Prevent izabrao prostor Osnovne škole koji formalno-pravno ne odgovara propisima  o Javnim ustanovama?

Trebalo im je javno mišljenje, saznanje je saznanje, makar bilo stečeno i na nezakonit način.

Zakonski, Javne rasprave nije ni bilo, a saznanja su ipak tu. Visoko nije za spalionicu ni u kom obliku.

Možda bude  nova rasprava,  što  zavisi od Ministarstva  okoliša ili dok projektanti ne nauče zadaću oko projektovanja i kulturnog ponašanja koje im očito nedostaje, ili dok Prevent kao i Ministarstvo okoliša ne shvate da između želja i mogućnosti stoji grad i Mjesna zajednica sa svojim stanovnicima..

Proudly powered by WordPress