Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Reagovanje na tekst “Duh komiteta i udbaških metoda još lebdi Gimnazijom Visoko”

U navedenom tekstu iznesen je niz netačnih informacija o radu Gimnazije „Visoko“. Ovo nije prvi put da se na ovom portalu Gimnazija „Visoko“ predstavlja u negativnom kontekstu.

Ovog puta tema je Pravilnik o disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti radnika! Iako autor teksta pokušava dovesti u pitanje legalnost i ispravnost Pravilnika napominjemo da je pored toga što je interni akt Škole izričito rađen u skladu sa Zakonom o radu (Sl. novine RBiH broj 29/03. od 30.6.2003. godine) i Pravilnikom o radu Škole broj 259/06. od 22.6.2006. godine. Pravilnik ne oduzima zaposlenicima pravo na slobodu govora niti krije informacije od javnosti već se Pravilnikom ističe da pravo davanja isprava i saopćavanje podataka koji se smatraju poslovnom tajnom ima samo direktor ili lice koje ovlasti. Gore navedeno je regulisano i Pravilima Gimnazije „Visoko“ iz 2008. godine (član 165).

S druge strane Prijedlog Pravilnika „nije sakriven“ već je stavljen na oglasnu ploču i pušten u javnu raspravu u periodu od 30 dana. Ovakav Pravilnik već postoji u javnim ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja na općini Visoko, pa ne vidimo razlog zašto ne bi bio na snazi  i u našoj javnoj ustanovi. Ironija je da koautor teksta Pravilnika o radu traži da se stavi van snage ono što je 2006. lično uvrstio u Pravilnik o radu Gimnazije „Visoko“ i zato dobio novčanu nadoknadu i kao član Upravnog odbora izglasao navedeni Pravilnik iz koga su i uzeti navedeni sporni dijelovi. Apsolutno niko od novinara nije se obratio direktoru u nastojanju da provjeri informacije i sam se uvjeri u zakoniti rad Škole.

Kao što je rečeno, zaposlenici Škole imaju na raspolaganju 30 dana da svoje komentare, ispravke i prijedloge o ovom aktu u pismenoj formi dostave Upravi Škole, pa ovakav način rješavanja nesuglasica i objavljivanje na javnim sredstvima informisanja ne služi na čast dugogodišnjem profesoru ove javne ustanove koji već po ko zna koji put negativno predstavlja ustanovu u kojoj radi niti pomaže konstruktivnom rješavanju navedene problematike.

U ozbiljnom i profesionalnom novinarstvu nema mjesta za nepotpisane članke, za neargumentirane tvrdnje koje proces organizacije rada i odgovornosti zaposlenika stavljaju u politički kontekst privatna prepucavanja, povrijeđene sujete i slično.

Tvrdnje da je Škola pod stranačkim uticajem i da se primaju politički podobni kadrovi ne stoje . Autor članka nije kompententan da prosuđuju zakonitost i ispravnost odluka Školskog odbora i direktora kada za to postoje mjerodavne institucije koje u dosadašnjem radu nisu pronašle protuzakonite radnje.

Žalosno je da se na ovakav način kreira javno mnjenje i stvara iskrivljena slika o radu naše Škole i njenih zaposlenika. Autor teksta zloupotrebljava medijski prostor da blati Školu i profesore koji su bili pripadnici Armije BiH i Patriotske lige.

U skladu sa Vašom novinarskom „etikom“ našu djecu, pa i njihove roditelje, nazvaste nevaspitanim. Na koju djecu ste mislili? Djecu Vaših prijatelja, komšija, sugrađana….

Na djecu koja svake godine predstavljaju Visočku gimnaziju na Općinskim, Kantonalnim i Federalnim takmičenjima iz Matematike, Fizike i Informatike, koja su prisutna na svim nivoima takmičenja iz stranih jezika ??? Onu djecu koja učestvuju na svim školskim i općinskim manifestacijama i koja nas, širom BiH, predstavljaju na debatama!!!

Možda na onu djecu koja kroz projekte Civitasa – „Veća sloboda medijima“ zaslužiše da ih isti nazovu nevaspitanima! Da li ste mislili na onaj procenat nestašne, hiperaktivne djece koja se još uvijek zovu DJECA???

Tražimo javnu ispriku zbog objavljenog teksta jer će Gimnazija „Visoko“ naći način da se kod nadležnih državnih agencija i pravosudnih organa zaštiti.

Za sve medije koje interesuje rad Gimnazije „Visoko“ stoji na raspolaganju Uprava odnosno direktor Škole .

Proudly powered by WordPress