Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Projekcija filmova u Opštini Visoko

Udruženje ORI “Budi mi prijatelj” u saradnji sa udruženjima “Eko viking” i “Damar omladine” obilježiće u ponedjeljak, 21. marta ove godine, Međunarodni dan borbe protiv rasizma. Tad će biti upriličena projekcija filmova na tu temu u Velikoj sali Opštine Visoko u terminu od 18 do 20 sati. Prodjekat je finansiran od strane “Care” organizacije.
Inače, UN je proglasio 21. mart Međunarodnim danom borbe protiv rasizma i svih oblika diskriminacije reagujući tako na ubistva 70-tak aktivista, protivnika apartheida, učesnika mirnih demonstracija protiv tadašnjeg rasističkog režima održanih 1960. godine u južnoafričkom gradu Shapesvilleu.
“Ljude ne možemo i ne smijemo dijeliti po boji kože, nacionalnoj, etničkoj ili drugoj pripadnosti nego po ljudskim vrijednostima. Protiv rasizma, ksenofobije i svih drugih oblika diskriminacije se moramo boriti kontinuiranom edukacijom, i to posebice mladih ljudi, učenika i učenica srednjih i osnovnih  škola. Rasizam se ne može ni na koji način opravdati. Rasizam se ne može tolerisati kao nešto što se događa nekome drugom, i neće jednostavno nestati.” – poručili su iz ORI “Budi mi prijatelj”.

Proudly powered by WordPress