Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Šta ustvari hoće Prevent?

OK….Šta ustvari hoće Prevent, Spalionicu ili Energanu u kojoj se za proizvodnju električne struje i toplote za grijanje koristi zemni gas i otpad….Ta dva pojma nisu jedno te isto, tehnološka razlika je ogromna. Ako je ono prvo, nisam za to , ….a ako je ono drugo, može se razgovarati na tu temu i to uopće nije loše. Imam utisak da se ponašamo kao da smo milion puta pametniji od, recimo, Nijemaca, ali nažalost nije tako. Zašto njih spominjem? Zato što oni imaju najveću ekološku svijest. Recimo njihova ekološka stranka, Stranka Zelenih, na svakim izborima osvoji 20-25% glasova, a koliko glasova jedna takva stranka osvoji kod nas u Bosni??? Da li se iko pita kako su Nijemci riješili pitanje odlaganja otpada i deponija – jednostavno izgradili su u Njemačkoj veliki broj Energana ( skupa sa postrojenjima za razvrstavanje otpada, gdje nekih 40% tog otpada ide na sagorijevanje) koje proizvode struju i toplotnu energiju sagorijevanjem gasa i otpada. Šta je naša alternativa? Deponija kao ona u Gornjem Moštru? To što ljudima koji žive u blizini te deponije to smeta, boli briga nekoga u Visokom, malo asfalta i sijalica ulične rasvjete i to je to. Jednako kao što boli briga nekoga u Sarajevu što smrdi Preventov otpad u Visokom, jednako onako kao što boli briga nekoga u Visokom kako je ljudima koji žive u naseljima oko zeničke deponije na koju između ostalog stiže i visočko smeće. Je li naša politika možda ovakva “skloni otpad ispred moje avlije nek meni ne smrdi, a što smrdi komšiji boli me briga”? Šteta što je Prevent pokrenuo ovakvu inicijativu ( ako je riječ o Energani ), jer Prevent ima loš ugled kod lokalnog stanovništva, toliko loš da ako bi sutra iz Preventa izašli sa idejom da se napravi vjetropark sa nekih 10 vjetrenjača, isto bi bilo, priče kako je to opasno, ali zbog tog lošeg ugleda nek se zabrine sam Prevent, to nije moj problem i ne želim akcent davati o Preventu nego o nama samima, šta uraditi da se riješi taj problem otpada, inače u cjelini. Zar je teško prepisati nešto što funkcioniše super u jednoj državi kao Njemačka? Ne moramo ništa izmišljati, treba samo prepisati, a ni za tako nešto nemamo sposobnosti. Dajem u prilog nekoliko web stranica, gdje se može vidjeti kako funkcionišu te Energane:
1. www.mhkw-rothensee.de/energie_energienutzung.php
2. www.z-m-s.de
3. www.mvv-umwelt.de
4. www.ka-muenchen.de
5. www.mhkw-mainz.de
6. www.jrsn.s.bw.schule.de
7. www.kraftwerksbauer.com/mullheizkraftwerk_frankfurt__nordweststadt.html
8. itd………..
I zašto neko sa općinskog nivoa ili kantonalonog ili možda čak sa državnog nivoa ne izađe sa idejom izgradnje ovakvih Energana??? Da to bude možda strategija eliminacije problema zvanog otpad, ili ako neko ima neke druge mogućnosti neka kaže, ako se nešto neće onda mora se znati i šta je alternativa!!!

Što se peticije tiče, kao što sam na pocetku izlaganja napisao, ako je zaista riječ o Spalionici ja sam protiv. E sad, jesmo li mi Visočani potpisivali peticiju protiv izgradnje, recimo, regionalne deponije u Zenici??? Nismo. Sticajem okolnosti moj otac je porijeklom iz tog mjesta nedaleko od Zenice gdje se upravo nalazi ta “Najmodernija deponija” – kako se mi znamo hvaliti. Ljudima nije prijatno gledati sve te silne kamione koji dovoze otpad sa raznih strana ove naše regije, ali ko ih za šta
uopće i pita. Napraviti deponiju u samoj blizini naseljenog mjesta, a ispod deponije u podnožju brda prema autoputu Zenica – Kakanj, koje li ironije nalazi se isto tako nekoliko gusto naseljenih mjesta, glupost je.

I kakva je naša ekološka svijest? Odgovor može dobiti svako ko ode na bilo koji dio obale rijeke Fojnice ili rijeke Bosne. To smo krivi mi sami, to je naš otpad, nisu došli Francuzi ili Rusi, mi smo ga bacili.

(Samir Čičak mašinski inžinjer iz Visokog trenutno nastanjen u Frankfurtu)

Proudly powered by WordPress