Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Spalionica: Da li se radi o gruboj obmani Vijeća i javnosti od strane načelnika i nadležnih službi?

Pitanje izgradnje spalionice već je podijelilo javnost u Visokom, a na pomolu su i podjele između izvršne i zakonodavne vlasti Općine. Pred subotnju sjednicu Općinskog vijeća,  javnost je dodatno  iznenađena informacijom da su vijećnici već prihvatili ideju  izgradnje postrojenja za tretman organskog otpada, tzv. spalionice. Pri tome se poziva na Zaključak OV Visoko br. 01/1-02-402/09 od 31.10.2009.g. „…Prihvaćena je ideja izgradnje postrojenja za tretman organskog otpada koji posjeduje određenu toplinsku vrijednost, kroz projekat termičke razgradnje otpada, uz iskorištavanje energije, odnosno termičke razgradnje otpada do nivoa kada je bezopasan za okoliš.“- navodi se, između ostalog, u Informaciji o stanju ekologije i životne sredine na području općine Visoko i o odvozu smeća, koja će se razmatrati na sjednici 26.03.2011.g.

Komentar na najnovija dešavanja zatražili smo od aktuelne ministrice finansija u Vladi ZDK  Amre Babić, dojučerašnje vijećnice u OV Visoko.

„Kao bivša općinska vijećnica sigurna sam da se OV, u navedenom periodu, nije nikada izjašnjavalo za ili protiv spalionice. Ja, kao vijećnik koji je učestvovao u radu OV, ne želim i neću dozvoliti iskrivljavanje  niti pogrešno interpretiranje odluka i zaključaka OV, dezavuisanje javnosti i poigravanje sa dignitetom  ovog tijela. Ta odluka nije donesena, niti smo je razmatrali, a niti pomenuti Zaključak uopće tretira spalionicu. Vjerujem da će OV Visoko  tražiti odgovornost od predstavnika izvršne vlasti  jer je ovo  životno i vrlo ozbiljno pitanje nakon kojeg je upitna mogućnost daljeg funkcionisanja i saradnje između OV i načelnika i njegovih službi“ – pojasnila je za Visoko.co.ba Amra Babić.

U cilju ispravnog i istinitog informisanja javnosti,  a bježeći od toga da sami donosimo bilo kakav sud, ovim povodom još danas ćemo poslati zvanične upite o tome da li je Općinsko vijeće već zauzelo pozitivan stav o spalionici, ili se radi o gruboj obmani Vijeća i javnosti od strane načelnika i nadležnih službi. Odgovore ćemo zatražiti na sljedećim adresama:

–  Dalibor Tomičić, predsjedavajući Općinskog vijeća Visoko

–  Nijaz Šahinović, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Visoko

–  Munib Alibegović, načelnik Općine Visoko

–  BPS – Halim Dervišević

–  SBIH – Vahid Hećo

–   ASDA – Arif Hasić

–   NS Radom za boljitak – Sakib Mostić

–   SDP – Faruk Salčinović

Proudly powered by WordPress