Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Manjak kadra problem u Kantonalnom tužilaštvu

– Kantonalno tužilaštvo Zenica tokom prošle godine primilo je novih prijava protiv 3.016, te imalo u radu predmete protiv 4.443 lica. Time se bavilo 25 tužilaca, što je tek 88 posto u odnosu na neophodan broj, prema Odluci Visokog sudskog i tužilačkog vijeća – rečeno je danas na press konferenciji Tužilaštva.

Glavna kantonalna tužiteljica Vesna Kaknjo izjavila je danas da je u 2010. godini, pokrenuta istraga protiv 1.973 osobe. – Radi se prvenstveno o predmetima koji tretiraju ratne zločine, zatim opšti i maloljetnički kriminalitet – navodi Kaknjo, izrazivši zadovoljstvo dobrim rezultatima rada Tužilaštva tokom 2010.

– Maloljetnička delinkvencija je po svojoj prirodi osjetljiva oblast, u kojoj su, u ovom periodu, sklopljena 104 sporazuma – navela je zamjenica glavne tužiteljice Vesna Bjelošević.

Prema riječima Redže Delića, zamjenika glavne tužiteljice, Odsjek za predmete ratnih zločina Kantonalnog tužilaštva, bez obzira što su mu ta djela prioritetna, zbog manjka kadrova, bavio se i svim drugim poslovima. – Na početku 2010, otvoreno je 15 istraga sa 198 uključenih lica, a na kraju godine ostalo je još sedam predmeta sa 125 lica. Među riješenih osam predmeta ratnih zločina, podignute su dvije optužnice, koje je Kantonalni sud u Zenici, oglasivši nenadležnost, proslijedio Sudu BiH – kazao je Delić.

– Slučaj ubistva uglednog zeničkog ljekara, doktora Veljka Sladojevića, predat je u nadležnost Tužilaštvu BiH – kazao je Delić u odgovoru na pitanja novinara, dodajući da su, vezano za taj predmet, podignute optužnice protiv Eniza Bašića u predmetu „Čajdraš“, te protiv Vehida Subašića za događaje u predmetu „Lašva“.

(RTV Zenica)

Proudly powered by WordPress