Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Štrajk policije sutra

Današnji (24.03) višesatni pregovori zvaničnika Vlade Zeničko-dobojskog kantona /ZDK/ i Sindikata budžetskih korisnika nisu donijeli konačna rješenja oko osnovice plaće, niti zahtjeva Sindikata policije, tako da će sutra, s početkom u 10 sati početi štrajk policije u ovom kantonu.

Pregovarački tim Vlade ZDK predvodio je premijer Fikret Plevljak, dok su sindikate predstavljali Mirnes Isaković, predsjednik Kantonalnog odbora Sindikata ZDK i Esad Grahić, predsjednik Sindikata zaposlenih u organima uprave.

Suština zahtjeva Sindikata policije je poboljšanje materijalnog položaja njihovih članova, donošenjem kantonalnog zakona koji bi bio usaglašen sa federalnim Zakonom o plaćama i naknadama policijskih službenika.

Sindikat policije je ranije ukazao da nisu planirana ni sredstva za izvršna sudska rješenja po tužbama, te da nije konsultovan oko ovogodišnjeg budžeta.

Na pregovorima nije postignut ni konačan dogovor oko osnovice plate, koja je do sada iznosila 400 maraka, pri čemu je zahtjev Sindikata budžetskih korisnika da ona ubuduće iznosi 440 maraka.

Proudly powered by WordPress