Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Prof. dr. Enver Imamović: U Visokom su korijeni Bosne

U okviru manifestacije „Visoki  Visokom“ održane prošle subote u Visokom, otvorena je stalna postavka izložbe „Korijeni Bosne“ Zavičajnog muzeja iz perioda Srednjovjekovne Bosne. Ovu značajnu i zanimljivu izložbu daleke i vrijedne historije Visokog, otvorio je arheolog i historičar prof. dr. Enver Imamović koji je tog dana održao i predavanje o ulozi Visokog u nastanku države Bosne.

Autorice izložbe  kustos prof. Habiba Efendira-Čehić i kustos Aiša Agić-Barut ovom su postavkom približile značaj i bogatstvo kulturno-historijskog, te prirodnog naslijeđa Visokog i Bosne i Hercegovine.

Otvarajući izložbu prof. dr. Imamović je istakao kako je period ranog srednjeg vijeka najznačajniji period kada je stasla Bosna i kada se o njoj počinje govoriti.

„ Ne može se govoriti o Bosni i njenoj državnosti ako se ne uzme u obzir šta u njoj predstavlja Visoko i okolina. Nije slučajnost da su ovdje korijeni Bosne. Ovdje su svi važni putevi, jedina transferzala koja je stoljećima spajala Mediteran sa Evropom. Pominju se dolina Neretve, izvor Bosne i tok rijeke Bosne. U tom dijelu na visočkom polju bilo je najpovoljnije naseljavanje. Sva ova okolna brda kriju ostatke ilirskih naselja. Bosna je prva država koja je stvorena među Južnim Slavenima. Nažalost mnogi dokumenti koji govore o ranoj državnosti Bosne su falsifikovani i iskrivljeni. Evo samo primjera povelje Kulina bana. O njoj su pisali na stotine historičara, ali niko od njih nije htio ni jednu riječ, a kamoli rečenicu da prevede sa te povelje.“ – tvrdi prof. Imamović.

Kako je na otvorenju izložbe istakla promotorica Đenana Ganić, u Visokom je pronađena Nespina ploča, Ploča Kulina bana, pisana Povelja Kulina bana i drugi važni dokumenti, poslanice, darovnice i slično.

„Sadržaj postavke obuhvata prezentaciju muzejske građe, arheoloških, numizmatičkih, heraldičkih artefakata (karte, povelje, pečati, grbovi, oružje, staklo, keramika, makete i ostaci građevinskog materijala od kamena i željeza) te pratećih artefakata komunikativnog i informativnog karaktera.“

Prof. dr. Enver Imamović održao je izuzetno zanimljivo predavanje o korijenima Visokog u Srednjovjekovnoj Bosni. Kao omiljen profesor svojim studentima, prof. Imamović zadržao je pažnju okupljenih skoro dva sata, prepričavajući činjenice o Visokom utvrđene na osnovu do sada pronađenih dokaza. Prema njegovom mišljenju u Visokom i okolici leži pod zemljom više desetina građevina i brojnih ostataka naših predaka, što je još jedan dokaz njegovog historijskog značaja, posebno iz perioda srednjeg vijeka i nastanka države Bosne.

Proudly powered by WordPress