Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Do kraja godine bez smrada iz Preventa

U Visokom se, bar u dogledno vrijeme, neće graditi nikakva spalionica – odlučili su to jednoglasno vijećnici na posljednjoj sjednici. Petosatna rasprava koja je rezultirala ovom odlukom, pružila je priliku javnosti da se još jednom upozna sa namjerama preduzeća Prevent Leather d.o.o Sarajevo i njihovim planovima o tretmanu sirovina koje koriste u svojoj proizvodnji. Javnosti su svoje mišljenje iznijeli i vijećnici donoseći na kraju odluku s kojom se slaže najmanje 3019 građana koji su potpisali peticiju PROTIV izgradnje spalionice.

I prvi čovjek općine Visoko  Munib Alibegović i svi prisutni vijećnici, ali i predstavnici nevladinog sektora, mjesnih zajednica Arnautovići i Gornje Rosulje  i nekoliko zainteresovanih građana, složili su se da Prevent nema povjerenje lokalne zajednice, odnosno da je to povjerenje već izigrano i to neispunjavanjem zahtjeva ovog tijela  i građana općine da se riješi stalna pojava neugodnih mirisa i zaštita  čovjekove okoline.

Predstavnici investitora “Prevent Leather” d.o.o i “Multiteh inžinjering” iz Zenice prezentirali su Studiju o uticaju na okoliš postrojenja za termičku obradu otpada, ali Studija nije ponudila odgovore na više pitanja, na koja ni investitor nije odgovorio tokom svog petogodišnjeg boravka u Visokom.

Najvažnije pitanje, koje već godinama nema rješenja, svakako je smrad koji dolazi iz njihovih postrojenja, a za koji kažu da je „pojava koju nisu očekivali“.

Najglasnija među vijećnicima  u diskusiji oko izgradnje spalionice i ponuđene Studije bila je vijećnica Dinka Omanović, koja je postavila pitanje predstavnicima  Preventa o posjedovanju veterinarsko-zdravstvene saglasnosti za lokaciju, koja im ističe ove godine.

„Inače se ova dozvola izdaje na duži period, ali u ovom slučaju Prevent je trebao ispuniti obaveze s ciljem smanjenja negativnih uticaja proizvodnog objekta na stanje voda“ – naglasila  je Omanović i dobila odgovor da je produženje dozvole već zatraženo. Omanovićeva je konstatovala da je Prevent posegnuo za najjeftinijim i najprljavijim  rješenjem uništavanja svog organskog otpada, te da nigdje nije pomenuta metoda kompostnih postrojenja  koja je ekonomičnija, smanjuje zagađenje i poboljšava kvalitet života.

Vijećnik Halim Pihljak bio je izričit i istakao da “Visočani ne mogu svoje dostojanstvo prodati za ekonomsku dobit”, dok je dopredsjedavajući OV Nijaz Šahinović pitao za alternativna rješenja uništavanja organskog otpada.

Načelnik Općine Visoko  obratio se vijećnicima na posljednjoj sjednici ističući da ništa s čim to zakonodavno tijelo niije upoznato nije urađeno od 2009.g., kada se Preventova spalionica spomenula na njihovoj sjednici.

„ Posljednjih godina mi smo tražili određena rješenja ne samo za organski već i za komunalni otpad. U koordinaciji sa Preventom mi smo tada rekli da, ukoliko dođe do pokretanja određenog projekta, Prevent bude dio toga, da zbrinemo i njihov otpad, ali i otpad visočkih mesara. Ono što sam tada tražio i sad pitam predstavnike Preventa je pitanje monitoringa od strane lokalne zajednice i to ulaznih i izlaznih komponenti, i da li će i dalje dolaziti do misije neugodnih mirisa iz njihovih postrojenja za preradu kože. Ja sam i tada rekao da je i javna rasprava preuranjena dok se ne otklone neugodni mirisi.“

Kako je pred vijećnicima i javnosti istakla Selma Mašnić, predstavnica Preventa, intenzivno se radi na njihovom otklanjanju i naglasila da će oni biti uklonjeni do kraja ove godine.

„To je dugotrajan proces koji zahtjeva analize kako bismo naš tretman nešto bolje prilagodili uslovima rada. Spalionicom bi bio jedan dio mirisa uklonjen, ali neugodni mirisi su jedno, a spalionica  drugo pitanje“- istakla je Mašnić.

Iako spalionice neće biti, bar ne ove Preventove, Visočanima ostaje još bar devet mjeseci  udisanja intenzivnog smrada koji dolazi iz Preventa. Rješenje bi mogli ponuditi vijećnici, ako  u rješavanju i ovog pitanja – problema konačno zauzmu jedinstven i konkretan stav.

Proudly powered by WordPress