Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Na pomolu prekid rukometnog prvenstva!?

Večeras je održana sjednica Izvršnog odbora Rukometnog saveza BiH koja bi mogla dovesti do prekida takmičenja u Premijer ligi. Svi oni koji prate našu rukometnu Premijer ligu odavno su zaključili da je ta liga sve samo ne regularno takmičenje, i to iz više razloga. Počelo je sa odustajanjem Željezničara, za koje su svi znali da će se dogoditi osim ljudi iz Saveza koji su dozvolili Željezničaru da se takmiči na „neviđeno“, pa smo ostali na neparnom broju timova. Govorilo se o Regionalnoj ligi, pa je to zakomplikovalo priču oko ispadanja iz Premijer lige, ali kako je Regionalna liga propala, sada je tek jasno da ispadaju dva tima, uz naravno Želju. Sve ovo, međutim, nije razlog zašto je nastavak prvenstva upitan. Razlog je odgađanje utakmica, odnosno samovolja pojedinih klubova (čitaj Bosne BH-Gas), koji svoje prvenstvene utakmice igraju kada oni žele, a svi ostali se moraju prilagođavati. Tako je Bosna BH-Gas zbog učešća u Ligi prvaka pomjerila odigravanje skoro svih svojih utakmica u Premijer ligi. Ne treba ni napominjati da Ligu prvaka igra puno evropskih klubova, ali niti jedan ne odgađa utakmice svog prvenstva na način na koji to radi sarajevska Bosna. Ranijih godina je to također bio slučaj, ali sarajevski klub nije imao dostojnog protivnika u domaćem prvenstvu, koje bi bilo riješeno već do polusezone, pa je sve prolazilo bez velike pompe.

Ovoga puta je nešto drugačije. Bosna BH-Gas je nakon dugo godina potpune dominacije konačno dobila dostojnog protivnika u banjalučkom Borcu, koji ima realne šanse da svrgne s trona sarajevskog premijerligaša. I upravo tu počinju problemi. U Bosni BH-Gas su svjesni da im je, do ove sezone „zagarantovano“, prvo mjesto opasno ugroženo, pa pokušavaju na sve načine sebi olakšati odbranu titule. Tako su potpuno „pretumbali“ svoj raspored odigravanja prvenstvenih utakmica i imaju zaostatak u odigravanju istih, pravdajući sve naporima u Ligi prvaka. Sada više nisu u tom takmičenju i treba nadoknaditi neodigrane utakmice u prvenstvu. To bi trebalo učiniti na način da se redom odigraju te utakmice, recimo srijedom, dok bi se redovne prvenstvene igrale petkom ili subotom. Tako je otprilike i bilo, jer je Bosna BH-Gas odigrala prošle srijede zaostalu utakmicu u Goraždu, za vikend je igrala po redovnom rasporedu Kup utakmicu, a ove srijede je trebala na zaostalu utakmicu u Ljubuški. Kažemo trebala, jer kako sada stvari stoje od te utakmice neće biti ništa.

Možda to ne bi ni bio veliki problem da u petak po redovnom rasporedu nije na redu gostovanje u Banjoj Luci kod izravnog konkurenta Borca, koje će vjerovatno i riješiti pitanje novog prvaka. Borac, što je sasvim razumljivo, zahtjeva da Bosna BH-Gas do utakmice u Banjoj Luci, odigra sve zaostale susrete, jer za to ima termine, kako bi na utakmicu protiv Borca došla sa jednakim brojem odigranih utakmica kao i Banjalučani. To bi zaista bilo i najpoštenije i najregularnije, ali na večerašnjem sastanku su iz Bosne BH-Gas najavili da u srijedu neće igrati u Ljubuškom, što bi značilo da će prvo odigrati redovno kolo s Borcem, pa tek onda zaostalu utakmicu sa Izviđačem. Takav rasplet Bosni daje mogućnost manipulisanja i daje im određenu psihološku prednost, što iz Borca ne žele prihvatiti. S obzirom da sarajevska Bosna ima jak lobi u Savezu, ova njihova odluka će možda i proći, ali tek onda nastaje haos. Iz Banja Luke, ali i Ljubuškog najavljuju da ako Bosna BH-Gas u srijedu ne dođe na utakmicu protiv Izviđača, oni prekidaju prvenstvo, odnosno istupaju iz lige. To će onda „povući“ i još neke klubove i sve se raspada. Sve će biti poznato u toku utorka, kada bi komesar takmičenja trebao delegirati sudije za meč u Ljubuškom. Ako to ne učini, znači da utakmice nema, a to onda opet znači da nema ni one u Banjoj Luci najavljene za petak, a možda niti jedne više ove sezone!

Proudly powered by WordPress