Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Mjere štednje Vlade ZDK

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Fikret Plevljak potvrdio je danas da će već u maju biti razmatrane konkretne odluke o Programu mjera štednje, na osnovu zaključka sa posljednje sjednice kantonalne Vlade, kojim su svi budžetski korisnici upozoreni da su prilikom stvaranja obaveza iz programa utroška sredstava, dužni pridržavati se procenta ostvarenja prihoda.

– Naš je osnovni cilj zadržati stabilnost i likvidnost budžeta, a to se može postići samo striktnim poštivanjem principa da se troši u skladu sa prilivom sredstava – pojasnio je Plevljak.

Prema njegovim riječima, u prva 3 mjeseca ove godine povećanje prihoda u budžetu iznosilo je svega 2 umjesto očekivanih 8 posto, ali je sredinom aprila zabilježen pozitivan trend rasta od oko 5 posto.

– Vlada ZDK ostaje kod namjere da se od 1. aprila svim budžetskim korisnicima uvećaju plate za 8 posto. Ukoliko se ne ostvari planirano povećanje prihoda u budžetu od 8 posto, onda se sredstva za povećanje plata moraju iznaći kroz uštede – istakao je Plevljak.

Proudly powered by WordPress