Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

(FOTO) Sjećanje na 314 visočkih šehida i poginulih boraca

Dan otpora agresiji 3. maj danas je obilježen svečanim programom na Spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima općine Visoko. Ašere je proucio Mahir ef. Huseinovski, a cvijeće na Spomen-kosturnici borcima NOAR-a i Spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima općine Visoko položile su delegacije Općine Visoko i Koordinacionog odbora boračkih udruženja općine Visoko. Najboljim učenicima koji su se takmičili u sportskim disciplinama dodijeljeni su trofeji i diplome. Učesnici  svečanog obilježavanja Dana otpora agresiji bili su Teatarska grupa “Confero”, hor Gimnazije “Visoko” i učenik OMŠ “Avdo Smajlović”

Bila je ovo prilika da se prisjetimo početka rata 1992. g. i evociramo uspomene na prve ratne dane i žrtve među borcima i civilima.

„Sačuvati naše žrtve od zaborava je naša obaveza „– poručio je prisutnima predsjednik koordinacionog odbora za obilježavanje Dana otpora agresiji Nijaz Pinjić.

„Bez obzira na svu našu pamet, mudrost i sposobnost u konačnom opet ne ovisi hoćemo li imati mir trajno ili ne. Niko od nas nije želio rat. Ali kad  je u konačnici sve bilo ugroženo i kad smo dovedeni u mat poziciju, morali smo se braniti. Rekao sam borit ću se, ne žaleći svoj život. Naša budućnost je uz dobru i pametnu politiku, edukaciju, nauku i znanje uz borbu za našu trajnu slobodu i svjetliju, ljepšu i perspektivniju budućnost“ – istakao je Vahid Karavelić  general A RBiH u penziji , koji je aktivno učestvovao u obrani Visokog na početku agresije na BiH.

„Nažalost i danas postoje oni koji ne razumiju, ne žele i ne vole BIH, koji negiraju njeno postojanje i ono što se desilo. Svima nama mora biti jasno da niko izvana, niko osim nas samih neće i ne može sačuvati BiH. Borba za njeno očuvanje još traje“ – obratio se prisutnima načelnik općine Visoko Munib Alibegović. Porilikom dodjele priznanja najuspješnijim učenicima – sportistima načelnik Alibegović je izrazio nadu da će visočke osnovne i srednje škole  ubuduće prekinuti nastavu i kolektivno se odazvati pozivu na obilježavanje ovog značajnog datuma.

Ratni vihor, agresija na BiH, bio je užas koji je na visočkoj općini, u periodu ‘92-‘95. odnio je 314 šehida i poginulih boraca. Taj užas bio bi sigurno veći da nije bilo bosanske mladosti koja je pružila otpor agresoru i stala u odbranu života, identiteta, časti i opstanka države i vlastitog naroda – zapisano je u Monografiji o visočkim šehidima i poginulim borcima.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

{joomplucat:81 limit=31|columns=3}

Proudly powered by WordPress