Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

U Zenici se obilježava 9. maj

Pod sloganima „Da se ne zaboravi“ i „Dočekajmo heroje BiH“, Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja Federacije BiH ,danas u Zenici obilježava Dan Zlatnih ljiljana, Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope.

Centralni program priređen je u Gradskoj areni,u prisustvu najviših zvaničnika države BiH, Federacije BiH, ZDK i općine Zenica,među kojima članova Predsjedništva BiH, Željka Komšića i Bakira Izetbegovića,federalnog premijera,Nermina Nikšića,premijera ZDK,Fikreta Plevljaka i načelnika zeničke općine,Husejina Smajlovića.

– 9. maj je veliki civilizacijski praznik i logično je da je u njemu sjedinjen praznik Evrope, Dan pobjede nad fašizmom i, na kraju krajeva, Dan zlatnih ljiljana, jer riječ je o borbi protiv istog zla i za isto dobro, – izjavio je ovom prilikom član Predsjedništva BiH, Željko Komšić, koji je također jedan od dobitnika najvećeg ratnog priznanja.

Na spomen kosturnici Papirna,brojne delegacije položile su cvijeće i odale počast poginulim borcima NOR-a.

Tom prilikom, prisutnima se obratio i premijer ZDK, Fikret Plevljak, čestitajući Dan zlatnih ljiljana i Dan pobjede nad fašizmom. – Da 9. maja 1945., u stroju antifašista, nisu bili dobri i hrabri Bosanci i Herecogovci i da drugi nisu stali u stroj protiv povampirenog fašizma 1992. godine, ne bismo ni mi danas bili ovdje. Ti hrabri borci će nama omogućiti da, na današnji dan, kao punopravna članica Evropske unije, slavimo i Dan Evrope, – poručio je Plevljak.

Dan pobjede nad fašizmom obilježen je i simboličnim bacanjem cvijeća u rijeku Bosnu,nakon čega je obavljeno polaganje cvijeća na centralnom spomen obilježju Kameni spavač uz odavanje počasti šehidima i poginulim borcima te civilnim žrtvama odbrambenoi oslobodilačkog rata 92-95. godine.

Pored Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja,suorganizatori obilježavanja Dana zlatnih ljiljana,Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope su i općinsko udruženje antifašista i boraca NOR-a Zenice te Lokalno omladinsko vijeće regije Zenica.

Proudly powered by WordPress