Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Prevent(ivno) djelujete, uložite 150.000KM i spriječite eventualnu katastrofu

Kada je 2005. godine  utemeljivao novi proizvodni biznis kompanije Prevent koji će se baviti proizvodnjom kožnih presvlaka,  Adnan Smailbegović, svjesno ili nesvjesno, nije vodio računa o onome što se tada, a i danas nalazi iznad tadašnje livade a danas postrojenja koje se zove „Prevent Leather“ u kojem radi oko 500 Visočana. Dovoljan je jedan obični pogled iznad ovog proizvodnog kompleksa pa da uočite kolika opasnost vreba na samo 110 centimetara od limenih krovova  „Mokro“, „Krast“, „Finiš“ i „Krojačnice kože“. Dva dalekovoda visokonaponske struje između kojih je Prevent Leather čine pravu malu bombu gotovo pa u sred Visokog, odmah uz autoput Sarajevo – Zenica. Malo je nejasno kako je uopće 2005. godine neko mogao izdati bilo kakvu dozvolu za izgradnju bilo čega, kada iznad tog zemljišta takoreći vise strujne žice velikog napona koje prenose električnu energiju prema Brezi i Varešu, pa sve do Tuzle.

Da je stvar veoma ozbiljna i alarmantna postaje jasno tek onog trenutka kada saznate šta se nalazi u Preventovim postrojenjima iznad kojih stoje ove visokonaponske žice. U dijelu hemijske obrade kože nalazi se glavno skladište hemijskih sredstava. U postrojenju poluproizvoda je kotlovnica i interna trafo – stanica, dok je u dijelu poznatom kao „Finiš“ smješteno proizvodno skladište hemije i dio nazvan „Pirovano“ gdje se nalaze eksplozivno zapaljiva hemijska sredstva. U krojačnici kože je prisutan i plin. Tačno iznad svih ovih hemijskih elemenata je struja najveće moguće snage, i zdrav razum ne može razlučiti kako je moguće da već šest godina od osnivanja Prevent Leathera niko o tome ne vodi ozbiljnog računa u tako ozbiljnoj kompaniji, kad već grad Visoko, poznat po mazohizmu, nema adekvatne moći staviti u zakonske okvire rad iste. Podsjećamo na jedan sličan primjer kada je zabranjen rad bazena u Uvorićima iznad kojeg  se na puno većoj visini nalazi identična visokonaponska struja!?!

Očito je da zakonski aršini u Visokom nisu isti za sve, ali bez obzira što nadležne inspekcije rizikuju da cca 500 zaposlenih u Prevent Leatheru  u budućnosti budu ugljenisani, malo je nejasnije kako jedna interkontinentalna kompanija kakva je Prevent  nije ozbiljnije riješila ovaj problem. Dovoljno je samo uložiti malo novca (cca 150.000KM) ionako ušteđenog na drugim stvarima koje omogućavaju rupe i korumpiranost u bosanskim zakonima. Zatim u dogovoru sa elektrodistribucijom izmjestiti postojeće dalekovode, te tako potpuno zaštiti svoje uposlene od eventualne katastrofe, u slučaju da struja dođe u dodir sa limenim krovovima četiri postrojenja, a znamo da je aluminij odličan provodnik električne energije.

Ne smijemo ni zamisliti o kakvim razmjerima katastrofe bi se radilo da dođe do eksplozije i kakve bi to posljedice imalo za Visoko!

Prevent Leather je inače onaj dio Preventa zbog kojeg nas zovu „Smrdograd“,  jer se u tom proizvodnom dijelu ove kompanije koja zapošljava najviše Visočana odmah uz pomenuta postrojenja nalaze i sporni bazeni, njih šest, iz čijih muljarnika dolaze neugodni mirisi koje oni koji ne rade i ne zavise od Preventa zovu smrad.

Proudly powered by WordPress