Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Može li nova Vlada spasiti visočki KTK

Iako radnici nekadašnjeg kožarskog giganta KTK iz Visokog, zadnje četiri godine neredovno primaju plaće, predsjednik Sindikata KTK Halim Lemeš je optimista. Za “San” kaže da je neophodno samo malo više angažmana vlasti, da bi preduzeće počelo pozitivno poslovati.

Nova nada

On polaže velike nade u novu Vladu FBiH, a konkretno će se o KTK-u, razgovarati uskoro na sastanku predstavnika sindikata, granskog i fabričkog, sa federalnim premijerom Nerminom Nikšićem.

– U KTK su se problemi gomilali od rata naovamo. Država koja je većinski vlasnik, nije radila koliko je trebalo da se zaštite radnici i imovina. Na sastanku ćemo tražiti da se zaštiti imovina KTK, koja je i imovina Federacije, i da radnici imaju posao. Ne mogu vjerovati da neko može pustiti da propadne ova imovina i da ovi ljudi ostanu bez posla – smatra Lemeš. On ističe da je karakteristično da se svi bore da budu članovi nadzornih odbora firmi koje dobro posluju, ali da se niko ne otima za te pozicije u firmama koje imaju probleme.

– Lično očekujem bolji pristup nove vlade. Već vidim da su krenuli bolje od prijašnjih vlada i da nešto rade. Uz malo angažmana očekujem rješenje i za KTK – optimističan je Lemeš. Ova visočka firma prije rata zapošljavala je 2.000 ljudi, a tamo danas radi 729 radnika. Staž je uvezan i penzionisano je 450 radnika. Računi fabrike su blokirani, ali neki pogoni uspijevaju ostvarivati proizvodnju, poput dvije obućare u Visokom i Goruši. Rade i fabrike sitne i krupne kože i krzna, ali djelimično prema potrebama i prema nabavljenim sirovinama i hemikalijama.

Neminovna privatizacija

Najgore stanje je u fabrikama konfekcije i galanterije, koje su donedavno imale sklopljene poslove sa Italijanima. KTK Visoko imao je svoje poslovne prostore diljem bivše SFRJ i upitno je šta će biti sa tom imovinom.

– Borimo se da se naša imovina ne prodaje u bescjenje. Znamo da je privatizacija KTK neminovna, ali mislim da smo mi preduzeće u dobrom stanju, puno boljem od nekih drugih firmi. Ne bi bilo dobro da se naša imovina obezvrjeđuje – poručuje Lemeš.

Novi direktor

Od prije mjesec dana za direktora KTK Visoko izabran je Senad Bilalović, koji još nije dobio saglasnost za imenovanje od resornog ministarsta energije, rudarstva i industrije FBiH. On je ujedno bio i jedini prijavljeni kandidat za mjesto direktora KTK! Bilalović je već ranije bio na čelu kompanije, a u proteklih godinu i po vršilac dužnosti direktora KTK bio je Asmir Hodžić.

Sarajevski radnici

U Sarajevu je radilo 17 radnika u prodavnicama KTK. Njih pet je penzionisano, a ostali, izuzev prodavača u radnji na Dolac Malti, prihvatili su da budu tehnološki višak. Tim radnicima je bilo ponuđeno da pređu raditi u pogone u Visokom, ali su to bili odbili.

(M. Đurović Rukavina)

 

Proudly powered by WordPress