Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Promovisan debitantski CD ” Dert” Vanje Muhovića & Divanhane

Debitantski CD Vanje Muhovića & Divanhane naziva “Dert” promovisan je danas u Domu mladih u Sarajevu. Muzički zapis je rezultat etnomuzikoloških istraživanja koja su dovela do otkrivanja i prezentiranja gradskih tradicionalnih pjesama. Neke od pjesama na albumu nisu nikada snimljene ili su samo zabilježene unutar nekoliko etnomuzikoloških istraživanja.

Te pjesme će se na ovaj način popularizirati, ali i sačuvati kao vrijedan tradicionalni i folklorni materijal iz Bosne i Hercegovine i sa Balkana.

Bend također želi popularizirati saz, tradicionalni instrument koji je služio kao muzička pratnja sevdalinci, a koji danas u javnosti nije prisutan kao nekada.

Većina pjesama koje izvode su veoma poznate slušaocima i popularne i tradicionalne muzike.
Tradicionalne pjesme interpretiraju u novim aranžmanima koji su prepoznatljivi po fuziji popularne, jazz i klasične muzike dvadesetog stoljeća.

Snimljen je spot za pjesmu “Lijepi su Mostarski dućani” koji je režirao Faruk Lončarević, a produkcijski dio posla obavio je Vedran Fajković iz produkcijske kuće “Virtual Image Productions”.

Namjera Vanje Muhovića & Divanhane je predstavljanje gradske tradicionalne muzike iz Bosne i Hercegovine, ali i etno muzike sa cijelog Balkana, sa posebnom pažnjom usmjerenom na sevdalinku.

Na bosanskohercegovačkoj sceni su se prvi put predstavili u oktobru 2009. godine sa debitantskim singlovima “Zaplakala Šećer Đula” i “Razbolje se sultan Sulejmane”.

Članovi benda Divanhana su:

Ismar Porić – klarinet/saksofon;
Nedžad Mušović – harmonika;
Neven Tunjić – klavir;
Azur Imamović – bas gitara;
Jasmin Fajić – gitara;
Irfan Tahirović – udaraljke;
Jasmin Hadžiomeragić – bubanj.

FB page:
http://www.facebook.com/pages/Vanja-Muhovic-and-Divanhana-Fan-Page/136703059726112

{joomplucat:88 limit=4|columns=4}

Proudly powered by WordPress