Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

1.000.000KM za industrijske poslovne zone

Vlada Zeničko-dobojskog kantona /ZDK/ je na posljednjoj sjednici usvojila program utroška sredstava Ministarstva za privredu u oblasti koncesija za tekuću godinu u iznosu od 1 milion konvertibilnih maraka, od čega je preko 50 posto namijenjeno sufinansiranju postojećih i uspostavljanju novih industrijskih poslovnih zona, a oko 200.000 maraka za zahtjeve lokalnih zajednica. Usvojen je i program poticaja privredi čija je ukupna vrijednost 1 milion i 756.570 maraka.

– Zadržani su poticaji iz ranijih godina, a za sve njih će već naredne sedmice biti raspisani javni pozivi – izjavio je ministar privrede Jusuf Duraković. Vlada ZDK je usvojila i zaključak o pokretanju procedure za izuzimanje osnovnog sredstva, odnosno preuzimanje zgrade RMK Promet u Zenici, u kojoj je i sjedište Vlade. Izmjenama Zakona o privatizaciji stvoreni su uslovi da se iz procesa privatizacije može izuzeti osnovno sredstvo, u ovom slučaju pomenuta zgrada na koju Vlada ZDK polaže 60 posto vlasništva, pojasnio je Duraković. Godišnje je za zakup prostorija u ovoj zgradi Vlada ZDK izdvajala oko 500.000 konvertibilnih maraka.

Vlada ZDK je na posljednjoj sjednici usvojila Program utroška sredstava Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u oblasti omladinskih projekata i zaštite kulturno-historijskih spomenika za tekuću godinu. Omladinske aktivnosti kroz odobrenih 58 projekata bit će finansirane sa ukupno 50.000 konvertibilnih maraka, dok je rezerva za interventne zahtjeve Općina u iznosu od 13.000 maraka, pojasnila je resorna ministrica Bernadeta Galijašević. Za restauraciju, konzervaciju i sanaciju, arheološka istraživanja, te podršku projektima zaštite i afirmacije kulturno-historijskih spomenika, namijenjeno je ukupno 90.000 maraka za odobrenih 20 projekata. Svi projekti morali su dobiti saglasnost/preporuku Federalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskih spomenika, istakla je Galijašević. Transfer za zaštitu kulturno-historijskih spomenika u ovoj godini ukupno iznosi ukupno 102.000 maraka.

Proudly powered by WordPress