Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

(FOTO) Ideja organizacije i radovi mladih umjetnika oduševili posjetioce

Evropska noć muzeja 14. maja obilježena je otvaranjem izložbe „Probudi se, pokreni se“ – „Muzej i sjećanje“ u Zavičajnom muzeju u Visokom. Po uzoru na evropsku praksu, izložba je otvorena sat prije ponoći. Neuobičajeno vrijeme nije smetalo brojnim Visočanima, onima koji su došli podržati mlade umjetnike, da prisustvuju otvaranju.. Prodorna i aktivna ekipa Udruženja “Damar omladine” u saradnji sa Zavičajnim muzejom Visoko i Nacionalnim komitetom ICOM-a u BIH,  osmislila je ovu noć dajući priliku širem aurditorijumu da vidi i osjeti „damar“ novih generacija. Svoje radove izložilo je sedamnaest mladih umjetnika: Adnan Nezirević, Selma Hrnjić, Damir Sarač, Altijana Skopljak, Malik Trako, Seid Burić, Muhamed Bešlagić, Amar Kadić, Ermin Kadić, Anel Lepić, Ermin Habibović, Emina Genjac, Senad Alibegović, Ajla Frljak, Amina Tahirović, Ilma Džafić i Goran Antović koji je bio i promotor na otvaranju sinoćnje izložbe.

„ Damar, puls, vibracija  pogađa  i reaktivira stare konstante nudeći novi modus vivendi predmetima našeg sadržaja.“- istakao je Antović, naglašavajući da  spoj Zavičajnog muzeja Visoko i omladinskog udruženja „Damar omladine“ oslikava temu ICOM-ove  Evropske noći muzeja – Muzej i sjećanje.

„ Cilj izložbe bio je afirmisanje naših mladih umjetnika i  poticanje izražavanja njihovog umjetničkog talenta“ – istakla je Amila Vranac, članica Upravnog odbora Udruženja “Damar omladine” i koordinatorica ovog projekta. Ona se zahvalila Zavičajnom muzeju Visoko na podršci naglašavajući da  je ovo već druga izložba realizovana u saradnji sa ovom institucijom.

„Prekrasni su, prelijepi su, tako su marljivi, tako su čedni. Mogu sa sigurnošću reći kako je ovo i evropska izložba. Ove su godine mladi iz Damara unijeli tako puno energije i inovacije, da su me pozitivno iznenadili. Posebno njihova želja da pokažu i učine nešto lijepo svome gradu. Mislim da možemo biti rasterećeni gledajući ove mlade ljude, jer će oni sigurno uljepšati dane i godine koje dolaze.“ – obratio se direktor Zavičajnog muzeja  Senad Hodović.

{joomplucat:94 limit=26|columns=4}

Proudly powered by WordPress